Villa Villekulla

Pippigjengen 2021/2022

Årets prosjekt: «Den store Fuglejakten» av Nora Brech

Kim og Karl drar ut på jakt etter en sjelden fugl som ingen egentlig vet om finnes på ordentlig.
På veien møter de de paraplyfugler, klokkefugler og lampefugler, som alle hjelper dem videre.

Den store fuglejakten er en storslagen bildebok der kun fantasien setter grenser.

«Historien er enkel, men helheten er fantasirik, spennende og estetisk på grensen til det sublime. Boka har intens tiltrekningskraft på både store og små lesere, og er skapt av en forfatter med egenart og integritet. Den store fuglejakten er en bok av internasjonalt format.» Cathrine Strøm, Klassekampen ( https://ugla.aschehoug.no/

nyeste innlegg kommer øverst

En koffert med fargerikt materiell som fjær, maling og lim er satt frem til oss.

Brev fra Regnbuespetten

Det ligger et brev til oss på avdelingen like før 17.mai. Det er fra Regnbuespetten. Han har skjønt at vi leter etter den, og sier det er nærmest umulig å finne den fordi den er liten og fargeløs. Det er vi som må gi han fargene! Når man blir kjent, og blir venner, så kan man se hverandres farger. Farger som kanskje kommer innenfra.

På magisk vis er det kommet en koffert med utstyr til å lage Regnbuespetten, og et stort ønske fra Regnbuespetten er at vi lager den og bruker mange farger og lar den får være med i barnehagetoget i Horten 16.mai. Det gjorde vi! Hurra!

På fuglejakt trenger vi gode kikkerter.

Naturmaterialer inspirerer til å lage fugleskulpturer.

På tur til Kubbeplassen finner vi en einergrein som vi sager opp i skiver, og oppdager at den har form som fuglekropper. Noen har naturlige strukturer som som ser ut som øyne, nebb og andre deler. Neste dag sørger vi for å ta med utstyr for å skape disse om til skulpturer med ståltråd, drill, og fargerike fjær.

Fuglelivet januar 2022

Fuglelivet

På avdelingen er det kommet opp en stor oversikt over fuglene våre. Vi har sammen blitt enige om at vi setter opp en fuglematstasjon i skogen. Ved denne plassen har vi lagt ut mat til fuglene og vi kan observere fuglene. Fuglene har funnet maten og forsyner seg fra brettet, men de tør nok ikke fly ned til brettet når vi sitter og ser på. Vi planlegger å legge en strategi for hvordan vi lydløst og usynlig kan snike oss innpå for å se. Vi er mange, både barn og voksne, som synes det er spennende og en god opplevelse å bruke sansene til å ta inn inntrykk i naturen. Se bare på dette bildet som et av barna har tatt.

Ulike fugler

Det finnes mange ulike fugler og de har flere kjennetegn. Vi studerer fugleoversikten på avdelingen og har med fuglebok på tur. Vi laster inn fuglelyder via telefonen, lytter og jakter på de samme lydene i skogen. Selv om fuglene ikke alltid er like lette å få øye på, er det mange av barna som har kunnskap, som de deler med hverandre. De forteller om fuglebrettene hjemme og på hytter på fjellet.

KASSEFUGL

Like ved «Kubbeplassen» er det kommet oppslag om en ny oppdagelse. Professor Fiær har oppdaget en sjelden fugl: KASSEFUGL

fuglekroppen til kassefuglen er formet som en kasse, og den oppbevarer verdisaker i denne. Funnet av Kassefuglen har inspirert Fiær til å bruke kasser, og hun oppfordrer oss til å lage kasser.

«Lag dere kasser, folkens»

Så pippigjengen er i gang med å lage kasser, så vi har med verktøy og materialer på tur.

Rettighets-

fugler.

på stien i Skavliskogen møtte vi et skilt som gjorde oss oppmerksomme på Rettighetsfuglene. Det er professor Fiær som har oppdaget de. Vi har fått tak i noen av dem og de har tatt oss med til Rettighetsslottet via filmer og sanger om barns rettigheter, som vi har sett ute i skogen. Rettighetsslottet er utarbeidet av Redd Barna

Fargerike fugler dukker opp i granskogen på et sted vi ofte passerer når vi er på tur. Like ved finner vi også klekkede egg på bakken….. hvilke fugler er dette?

Vi er i gang med prosjektet vårt, som vi ønsker skal befinne seg her midt i mellom fantasi og naturfag.

Teateret

På steinstranda, mellom to bjørketrær, rigga vi en scene. Med grønt fløyelsteppe, skygger, papirdukker og musikk. Teksten om Kim og Carl som møter den utrøstelige Professor Fiær ble dramatisert.  Professoren gråter, hulkende med sørgelig musikk på høyttaleren, han kan ikke finne den vakreste av alle fugler –regnbuespetthunnen. Publikum lover å hjelpe til med å finne fuglen og overtar selv scenen og fortsetter dramatiseringen. Pippigjengens fuglejakt er i gang!