Villa Villekulla

Pølsetjuven

Dette barnehageåret har vi valgt boken «Pølsetjuven» av Marianne Gretteberg Engedal, som utgangspunkt for prosjekt. Boka er gitt ut på Samlaget og er blant annet tildelt Kulturdepartementets bildebokpris for 2019.


2021Lucia-tog i januar.

Vi avtalte å møte Bodil på aketur i skogen. Den dagen hadde vi med oss Lucia lys til alle og en luciakrone til Bodil. Hun hadde med seg is til oss! Is med chili smak. Hun tulla litt med oss. Likevel, vi har bestemt oss for å ta, det der med chiliisen, med godt humør. For vi kan le av det nå. Hun er litt morsom, hun prinsesse Bodil.

Bodil ble så glad når hun kunne gå i Luciatog. Det gjorde noe med oss også, det er fint å gjøre andre glad.Bodil dukker opp igjen.

Onsdag formiddag ser vi plutselig en skikkelse ute i atriumet. En jente sparker snø og dingler hvileløst frem og tilbake. Blikket er vendt mot vinduene inn til Villa Villekulla, men ansiktet vender ned mot bakken. Vi kjenner henne igjen. Det er Bodil. Vi åpner vinduet og verandadøren for å rope på henne, men Bodil trekker seg unna. Noen barn er blitt litt redde, andre viser at de er spente, mens flere husker hvordan Bodil svindlet oss sist vi møttes. De er sinte og vil ta en prat med henne. Vi liker ikke å bli lurt. Hvor er pengene?

Vi blir enige om å invitere Bodil inn. Hun vil gjerne det. Du er en bæsj, er det første hun får høre. Vi lar Bodil fortelle. Hun er trist i ansiktet. Sier hun er ensom. Ensom på slottet. Bodil forteller også at hun har spionert litt på oss. Det ser ut som vi har det hyggelig sammen. Det fineste hun har sett var den dagen mange hadde kledd seg i hvite klær og gikk i tog med lys. Bodil har tenkt på hvor fint det ville være å gå foran i toget med den vakre lyskronen. Vi hadde Lucia, forteller barna.

Bodil må vente utenfor, når vi snakker sammen om hva vi skal gjøre. Kan vi arrangere et luciatog for henne? Ikke alle er enige i at dette er en god ide. Hun har lurt oss , hun er en tyv. Men skal vi møte andre på den måten? Er ikke dette som å dytte tilbake når noen dytter eller slår. Bodil sier jo hyggelige ting til oss. Hun synes vi har det hyggelig. Skal vi ikke være vennlige tilbake?

Bodil kan komme inn igjen. -Bodil, du kan bli med oss på tur en dag, så kan vi leke luciatog og vi kan ake. Vi skal holde kontakten, hun får klemmer og invitasjon til å bli med hjem til noen av barna, hun kan til og med overnatte.

Bodil har ismaskin på slottet sitt, hun vil dele!

Men hvor er pengene, Bodil? -Jeg har brukt en del av dem, sier prinsessen. Hun angrer, sier hun. -Du er en tyv! Du har tatt pengene! roper noen av barn på Villa Villekulla.

Du Bodil! Du kan bare slutte å stjele, så er du ingen tyv lengre.

Vi blir enige om å ringes, eller skrive brev.


Nytt brev fra tjuvane

Til oss har tjuvane skrevet brev og de innrømmer at det er dem som ble tatt i fella som vi satte opp i barnehagen. De har klart å komme seg løs og ut gjennom takvinduet. Tjuvane forteller at de skulle ikke stjele noe, bare innom barnehagen for å hente pengene sine. Når vi leser dette må vi oppsummere sammen med barna:

  • Vi tror ikke pengene tilhører tjuvane, men at det er tjuvegods.
  • Pengene er borte og vi er svindlet av prinsessetyven, hun som gav seg ut for å være Prinsesse Bodil.
  • Hva er riktig av oss å gjøre?
  • Hjelpe tjuvane med å få tilbake pengene?

Vi lar barna, i tråd med Rammeplan for barnehager, delta i etisk og filosofisk refleksjon. i rammeplanen finner vi Etikk, religion og filosofi som eget fagoråde.

Etikk, religion og filosofi er med på å forme måter å oppfatte verden og
mennesker på og preger verdier, normer og holdninger. Fagområdet retter
særlig oppmerksomhet mot barnehagens samfunnsmandat og verdigrunnlag i et samfunn preget av livssynsmangfold.
(https://www.udir.no)

Barna har bestemt seg for å finne ut mer om Prinsessetyven. så vi svarer Tjuvane med et strengt brev tilbake. Vi ber om ekstra tid, for å finne ut mer om prinsessetyven. noen av barna har funnet ut hvor slottet «mellom bakkar og berg» befinner seg. Vi har et oppdrag.

Lusking, tyverier og Prinsesse Bodil

Vi har oppdaget en del tyverier på avdelingen. Et par gullsko, joggesko og en klokke er blitt borte. Sporløst. sammen har vi laget et overvåkningskamera som vi har montert i garderoben.Alt vi trengte til dette var en liten pappeske, kartong, syltetøyglass, limpistol, smoothie-kork, elektriker-rør, gaffateip, ledning og sykkellykt.

Det gikk ikke lang tid før vi oppdaget at kameraet hadde fanget opp en inntrenger. vi oppdaget at pengene vi passer på lå strødd utover gulvet, og vi fant en noe uvanlig hatt. På kameraet kunne vi se et blinkende rødt lys, og ved nærmere gjennomgang kunne opptakene avdekke en mistenkelig skikkelse. Ta en kikk på opptaket.

opptak

Vi startet jakten på denne prinsessen, for å gi henne hatten tilbake og høre hvorfor hun lusket rundt i barnehagen. Dagen etter møtte vi henne i skogen, og hun presenterte seg som Prinsesse Bodil. Vi hadde en lang samtale med henne, og hun brukte tid på å overbevise oss om at hun ikke hadde stjålet noenting fra oss, men hun innrømmet at hun hadde lusket inne i barnehagen. -Dere kan kalle meg «Bodilla», om dere vil, sa hun. Så fortalte prinsessen at hun hadde blitt frastjålet mange penger og ba oss pent om å få pengene som vi hadde fått ansvaret for å passe på av tjuvane. På grunn av alle de mystiske og mistenkelige hendelsene i barnehagen, turte vi ikke annet enn å ta med oss alle pengene på tur, i sekken til en av gutta. Etter nøye vurdering i barnegruppa ble vi enige om å gi henne pengene. Prinsesse Bodi ble glad, hun. Hun inviterte oss til slottet sitt som ligger mellom bakkar og berg, og der skulle vi få smake på is. Så like etter at vi hadde tatt avskjed, kunne hun avsløre at hun ikke var prinsesse og at det heller ikke var hennes penger. vi var rett og slett blitt lurt. Vi har blitt offer for en svindel.

Brev fra Tjuvane

Idag når vi var på tur til plassen vår fant vi et brev fra tjuvane, som var til oss på Villa Villekulla. Der stod det at de syntes det er bra at vi satte pris på luskebrillene. De skrev at de hadde røvet mange penger og lagt de inne på Villa Villekulla, og ba oss om å passe på disse.

Da vi kom tilbake fra tur, fant vi mange mynter som var slengt inn på avdelingen. hva skal vi gjøre med alle disse penegene? – tar de med oss – gjemmer de -telle dem?

Det ble en stor jobb å telle alle myntene, og utfordrende å legge de oppå hverandre i høye stabler. Dersom vi legger de i tier-bunker, er det lettere å telle alle pengene. Vi finner 297 mynter!

https://samlaget.no/products/polsetjuven

Eg kan ikkje vere med, sa Kjell.
Tull, du har ikkje feber, sa mor.
Men eg har vondt i magen.
Du er berre spent!
Eg vil ikkje stele frå Pølse-Per, han er venen min!
Ein sann tjuv må kunne stele frå kven som helst!

Kjell er ni år og fødd inn i ein tjuvefamilie. Men Kjell vil ikkje vere tjuv. Ein dag må han stele frå vennen sin, Pølse-Per.
Pølsetjuven handlar om å finne ut kven ein eigentleg er – og om å tore å leve slik ein ønskjer.

Marianne Gretteberg Engedal (f. 1986) er illustratør og kokk frå Haugastøl. Utdanna ved Kunsthøgskulen i Bergen. Pølsetjuven er den første boka hennar.

Kilde: samlaget.no

På Villa Villekulla håper vi boken inspirerer til å bevege oss inn til ideer som støtter opp om at vi alle er unike og må tørre å være oss selv. De modige er de som tar egne valg. Vi ønsker også å gjøre oss bedre kjent i mangfoldet av yrker.