Mattisskogen

Plass bakpå kosten

HEKSA

I år har vi valgt å  starte opp et prosjekt basert på barneboken «Plass bakpå kosten». Boken tar for seg viktige temaer som vennskap, inkludering og det å hjelpe hverandre, i tillegg til at den har et spennende innhold som vi tror vil fenge barna.

Hovedmålet for prosjektet er barna skal oppleve fellesskap og positive relasjoner. Vi ønsker også å se barn som liker å bli lest for og som er interessert i språk og eventyr, barn som er samlet om noe og opplever glede i fellesskapet, barn som tar i bruk fantasi, kreativ tenking og skaperglede. (Kunnskapsdepartementet 2017).

Gjennom året skal vi systematisk jobbe med å presentere bokens innhold på ulike måter, vi skal bli godt kjent med alle figurene i boka, og få ulike oppdrag fra heksa. Vi skal jobbe tverrfaglig, med hovedvekt på kunst, kultur og kreativitet.

Vi vil jobbe mye i mindre grupper, delt etter alder. De store vil være mer på tur og få ulike oppdrag av heksa, de små vil nå den første tiden være mer i barnehagen og jobbe med prosjektet gjennom å bli kjent med figurene og ha ulike sanseaktiviteter. Vi vil også ha fellessamlinger ute i skogen vår i barnehagen.


Nyeste innlegg er alltid øverst.


Uke 44 Eventyrsamling i den magiske skogen vår og laging av heksekoster!

Visste dere at i barnehagen har vi en magisk skog?  I dag når vi var ute og lekte kom heksa flyvende på kosten sin og ropte til alle barna at de måtte bli med opp i skogen å se. Så tok hun frem tryllestaven sin og tryllet frem mange forskjellige hus på steinene! Pip pip sa det plutselig, så dukket de to små musene opp. De trenger jo som dere vet et nytt sted å bo, så da fikk de flytte inn i det lilla huset.

Inkedlalla_LI3010heksbhjklc

Vi lager heksekoster!

På mandag var vi på tur og samlet små og store, tykke og tynne pinner som skal bli til heksekoster. På tirsdag fant vi frem ulik pynt og barna fikk pynte kostene. Se så fine de ble! Kostene skal vi henge opp ute i eventyrskogen vår.

turikogenpinnerfjærfjær1


Det hele starter her:

Vi har hørt rykter om at heksa fra boka vår bor i skogen

Derfor bestemte vi oss for å ta en tur i skogen for å lete etter henne! Rett før vi skulle gå fant vi en gammel magisk koffert inne på mattisskogen. Den måtte vi ha med oss til skogen. Vi brukte øynene våre til å kikke rundt, vi kikket opp i trærne, inni busker, under steiner og på bakken etter spor fra henne. Så plutselig hørte vi en rar lyd. Alle måtte være stille og vi måtte skru på ørene våre. Det var en slags latter! Hekselatter? Vi fulgte lyden og før vi visste ordet av det var det et av barna som utbrøt «heeksaaa»! Alle barna kom stormende mot treet hvor heksa satt.

uten navn

Heksa tryllet frem et magisk samlingsteppe, og ville at vi skulle sette oss. Hun ønsket at vi skulle hjelpe henne å trylle opp kofferten, så da sang vi hokus og pokus og lagde tryllebevegelser sammen. Oppi kofferten lå den kjære pusekatten hennes. Hun lurte på om ikke vi kunne passe på han litt for henne, men da måtte vi være veldig snille med den. Det ville barna gjerne. Katten skal få bo på mattisskogen en stund. Så tok heksa frem heksekosten sin og fløy avgårde. Vi snakket litt om kosten til heksa. Vi fant ut at det så ut som en stor pinne. Så rart at den kunne fly?

heksesamlingerheksesamling

På vei hjem fant vi mange pinner. Store og små. Sandra tok den store pinnen og ville prøve å fly. Vi telte til tre og så hoppet hun så høyt hun kunne. Det gikk ikke. Noen av barna fant seg en pinne og ønsket å prøve de og. Vi telte sammen, lo og hoppet. Ingen av oss klarte å fly denne gangen heller.

heks1_LI

Hva må til for å klare å fly som heksa?


Brev med oppdrag!

Vi har fått brev fra heksa!
Tenk, i dag fikk vi på mattisskogen et brev fra heksa! i brevet sto det: «Hei mattisskogen, jeg trenger deres hjelp, hilsen heksa». Siden hun bor i skogen, så dro vi på tur for å lete etter henne. Nok en gang så lette barna med stor entusiasme etter henne. Gjentakelse er veldig fint for de små, og gjør det lettere for dem å være med på det som skjer. Vi lette opp og ned og rundt omkring og plutselig kom heksa flyvende ned fra himmelen. Hun var litt lei seg i dag. Gråt litt faktisk. Vi snakket litt om det å være lei seg, og hva som er fint å gjøre hvis noen er lei seg. Barna mente at det var fint å kose eller stryke, så alle ga heksa en god kos. Heksa fortalte at hun var lei seg fordi hun så gjerne ville fly sammen med katten sin, men at kosten hennes var for liten. Det var rett og slett ikke plass på den til katten. Hun lurte derfor på om vi kunne hjelpe henne å lage en stor kost!
Hvordan gjør vi det da?

Siden vi har prøvd å fly på pinner tidligere, var det et av barna som foreslo nettopp dette. Hun sto og holdt på en kjempestor pinne og ropte «piiinnnee» , så da var det avgjort da, det ble skaftet til kosten!

Voksne og barn samarbeidet om å samle mange små pinner til kosten. Noen store og noen små. Pinnene tok vi med oss tilbake til barnehagen. Det er en omstendelig jobb å lage heksekost kan du tro, den skal tross alt mestre kunsten å fly! Så når heksekosten er ferdig er fortsatt uvisst….

KOST


 

1 åringene utforsker ulike materialer…

Denne perioden har vi fokus på luft og fly, og jobber derfor med sanseaktiviteter hvor vi kan utforske dette. Vi har blant annet blåst såpebobler, da blåser vi jo luft, og boblene flyr……Vi har blåst med en hårføner, og vi har lekt med store mengder lakener/duker. Da har vi både fått ligge under lakenet og sett det fly over oss, for å så kjenne at det lander mykt på oss. Det er veldig gøy å gjemme seg under lakenene, spesielt sammen med andre! Da leker vi plutselig spontant titt-tei leken! Det som også er morro er når de voksne lar oss få utforske materialene helt selv, uten å blande seg inn. Da kjenner vi litt med hendene våre, smaker kanskje litt med munnen, og fryder oss over å bare være sammen og ha det gøy! Når man bare er 1 år, sånn som oss, så blir man kjent med omgivelsene og lærer om andre og seg selv gjennom å leke og utforske med sansene våre! Ganske viktig å både få kjenne og smake litt med andre ord!

lek med materialer       materialer på ms

uten navn     materialer ms