Mattisskogen

Årets prosjekt: «I Babblarnas rotebod«

Bøkene om Babblarna aktiverer barnet og lokker det til å svare, gjette og fortelle videre.
Barnet trenes strukturert i språket vårt, og på å bruke melodien i språkleken.
Bli med inn i boden og hjelp Babblarna å velge blant alle de gøyale tingene!
De har mange forskjellige farger og former. Røde og blå, små og store, runde og firkantete, korte og lange, prikkete og stripete, taggete og myke!
(Cappelen Damm)

Prikkeutstilling

Babblarna skrev brev til alle barn på Mattisskogen der det sto at vi er invitert til å ta med prikkete ting vi har hjemme til barnehagen. det er jammen stas å få brev. Ivrige bran kom til barnehagen med mange fine prikkete ting. Alle tingene i utstillingen skal vi kunne leke med, og det setter virkelig preg på leke- og språkmiljøet vårt. På Mattisskogen er vi blitt minst like glade i prikker som Babblarna er.

Prikker!

Mattisskogen finner prikker i skogen

Vi leser i boken at Babblarna liker prikker. Mattisskogen har virkelig åpnet øynene for alle prikkene som finnes rundt oss. Når vi beveger oss rundt i barnehagen finner vi mange prikker, og prikkene danner mønstre. En dag blir vi utfordret av Babblarna, som blir med oss ut i skogen og jakter på prikker. Prikker er et effektfullt estetisk virkemidel, og vi ser at det engasjerer barna. Med 1 og 2 åringers pågangsmot beveger vi oss mot den snødekte skogen som blir et hvitt lerret for de fargerike prikkene i skogen. Engasjerte og høyrøstede barn finner prikker i terrenget og et av barna tar på seg oppgaven å bære en plastbøtte som alle prikken samles i. det blir bestemt at alle prikkene skal bli med tilbake til barnehagen. Etter hvert som vi beveger oss inn i skogen, blir det færre prikker å finne og etter hvert tar det helt slutt. Da er også motivasjonen, fra enkelte, for å gå lengre i den høye snøen borte. Men for noen er gleden over alle disse prikkene, tilsynelatende evigvarende.

Prikkene fra skogen.

Tilbake i barnehagen finner barna flere måter å utforske prikkene, og de blir utgangspunkt for lek. Flere er stolte over at vi har funnet dem sammen. På bildet ser vi noen av barna som lager mønstre på bordet. De øver seg på farger og vi kan høre tallord, størrelser og bevegelser. Plustelig må alle sammen komme til samling og synge matsangen, men at prikkene er kommet for å bli en stund på Mattisskogen er vi sikre på nå.

Digitale prikker

Sammen lager vi bilde på den store skjermen på kjøkkenet. Tegneprogrammet gir oss mulighet til å sette inn former i bildet, og skjermen er stor nok til at barna kan samarbeide og leke. Kreativitet, lek, begreper og digitale erfaringer for Mattisskogen.

Prikkerommet

I kuben vår på avdelingen, har vi satt inn hvite møbler. Plutselig en dag gjorde Babblarna oss oppmerksomme på et det var begynt å komme prikker på interiøret i kuben. Dette skapte engasjement og barna fikk klistremerkeprikker i ulike farger som de kunne feste i kuben.

Vi har latt oss inspirere av den japanske samtidskunstneren Yayoi Kusama som er godt kjent for bruk av prikker som uttrykk i sin kunst, og særlig hennes kunstinstallasjon Obliteration room har gitt oss inspirasjon til å tilrettelegge for et prikkerom på Mattisskogen. I Kusamas kunstverk er utgangspunktet et hvitt møblert rom, som et blankt lerret, som publikum får dekorere med fargerike prikkeklistremerker.

Prikkene er effektfulle når vi sammen går inn i kuben og dekorerer med disse klistremerkene. Vi har allerede også hatt besøk av andre avdelinger som har hjulpet til med å sett prikker på prikkerommet på Mattisskogen. En fin installasjon som gir barna en estetisk opplevelse og et kreativt lekemiljø de selv har satt sitt prikkete preg på.

Babblarnas runde ting.

En dag ville Babblarna at vi skulle se på runde ting. Boden var full av fargerike baller. vi fant flere sekker med plastballer som vi kunne fylle hjørnet av avdelingen med. det gav oss mange muligheter. rulle, sprette, sortere, kaste, svømme, lage bane, gjemme, rote og rydde.

Når vi ser oss rundt, er det utrolig mange objekter som har rund form. særlig de deilige pannekakene vi laget på bålet vårt på plassen, var skikkelig runde. noen ting er også både runde og lange, som papprørene som vi kan rulle runde baller gjennom og lage en lang bane.

Inne i roteboden, på jakt etter lange ting, fant vi blandt annet et par langrennski som var; lange!

Med utgangspunkt i Babblarnas univers lar vi roteboden være utgangspunktet for å bli kjent med ulike begreper. I boken møter vi de ulike figurene som har ulike former og som samler på saker som har ulike egenskaper og kjennetegn. Vi ønsker at figurene og bokens layout skal inspirere avdelingen og aktivitetene knyttet til prosjektet. Vi har bygget egen rotebod og tenker at vi også kan finne andre ting enn de vi leser om i boken. Mattisskogen har hatt prosjektsamling og funnet roteboden full av lange ting, og det førte oss ut i skogen for å leite etter lange ting.