Lønneberget

Den store fuglejakten

Dette barnehageåret har avdelingene på stor side bestemt at vi skal jobbe med prosjekt som tar utgangspunkt i boken; “Den store fuglejakten” av Nora Brech. Boken handler om Kim og Carl som hjelper professor Fiær med å finne den sjeldneste og mest praktfulle av alle fugler, nemlig regnbuespetten.

På Lønneberget har vi valgt å fokusere på fagområdet; Kunst, kultur og kreativitet. “Iarbeid med fagområdet skal personalet stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering” (KD, 2017: Kunst, kultur og kreativitet).

Hva er inne i egget?

«Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Samtidig skal barnehagen gi felles erfaringer og synliggjøre verdien av fellesskap. Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barnas nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller» (KD, 2017: Mangfold og gjensidig respekt).

Egget har fått et rede i en gren inne på avdelingen. Vi må ofte ta ned egget for å kjenne om det fortsatt er liv inne i det. Det er det! Men hva er det? Vi har mange forskjellige teorier på hva som kan være inne i egget. Kan det være en krokodille eller et monster? Kanskje en enhjørning, saksedyr eller pappa?

«Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk» (KD, 2017: Kunst, kultur og kreativitet).

Vi maler det vi tror er inne i egget. Vi spør hverandre og er nysgjerrige på hva de forskjellige maleriene er for noe. «Hva tror du er det?» Er det er som spør. «En enhjørning.» Svarer den andre. «Åh, tenk om det er en enhjørning da!»

«Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen» (KD, 2017: Medvirkning).

De neste ukene vil vi undersøke de forskjellige teoriene enda nærmere.

Det er noe i busken!

Lønneberget har en egen plass i skogen. Vi pleier å dra dit for å leke både rollelek og boltrelek, vi spiser mat, enten det er nistemat eller noe vi lager sammen på bålet.

“Barnehagen skal tilrettelegge for meningsfulle opplevelser og støtte barnas identitetsutvikling og positive selvforståelse” (KD, 2017: Danning).

Denne fredagen var vi alle sammen på plassen, noen klatret i trærne, noen husket, mens andre plukket bær. Plutselig er det noen som får øyet på noe i en busk. Han roper på oss andre for at vi skal komme å se. Hva er det? Kan vi ta på det? Er det noen som har mistet noe?

“Barnehagen skal støtte barnas aktivitet, engasjement og deltakelse i fellesskapet” (KD, 2017: Danning).

Vi bestemmer oss for å undersøke nærmere. Vi løfter forsiktig opp det hvite og litt grå tingen fra busken. Det er et egg! Et stort egg. Men fra hvem? Kanskje en dinosaur, eller en påskekylling eller en drage fra verdensrommet!

“Barnehagen skal støtte barnas refleksjoner rundt situasjoner, temaer og fenomener og skape forståelse og mening sammen med dem” (KD: 2017: Læring).

Vi kjenner på egget, det er kaldt. Vi lukter på egget og det lukter maling. Vi hører på egget og det er noen inne i det! Kan vi snuse egget og se, er det noen som sier. Nei det kan vi ikke, ikke før det er klart, er det noen andre som sier.

Vi bestemmer oss for at vi skal ta med egget til barnehagen og passe på det, slik at det ikke er noen som tar det. Kanskje det til og med kommer noe ut av det!

Vi studerer egg

“Barnehagen skal være oppmerksomme på barnas interesser og engasjement og legge til rette for læring i ulike situasjoner og aktiviteter” (KD, 2017: Læring).

Vi har tatt med oss det egget vi har funnet i skogen, tilbake til barnehagen. Vi er veldig nysgjerrige på hva som er inne i egget. Men hva skjer om vi knuser egget før det er klart? Det måtte vi finne ut av.

“Barnehagen skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering” (KD, 2017: Kunst, kultur og kreativitet).

Alle får hvert sitt hønseegg, det får de gjøre akkurat som de vil med. Det er mange knuste egg i løpet av kort tid. Noen rører sammen egget slik at både plomme og hviten blander seg sammen. Noen synes at egget er klissete og ta på, noen smaker og noen lar hviten skli gjennom hendende.

“Barna skal få mulighet til å sanse, oppleve, leke, lære og skape med kroppen som utgangspunkt” (KD, 2017: Natur, bevegelse, mat og helse).

Rommet er fylt av entusiastiske lyder. Noen ser på hverandre å smiler andre er for oppslukt i sin egen utforskning til å legge merke til at det er noen andre i rommet. Det finnes ingen riktig eller feil måte å gå frem på, det handler kun om egen utforskning, alene og sammen med de andre.