Lønneberget


«Kubbe»


 

Gjennom dette prosjektet skal vi fordype oss i fagområdet kunst, kultur og kreativitet. Gjennom estetiske opplevelser og skapende arbeid skal vi legge til rette for samhørighet, kreativitet og positive relasjoner.

Vi vil bruke figuren «Kubbe» fra bildeboken «Kubbe lager museum», skrevet av Åshild Kanstad Johnsen, som utgangspunkt for prosjektet. Kubbe er en nysgjerrig type som elsker å samle på alt han finner. Utfordringen til Kubbe er at han ikke alltid vet hva han skal bruke tingene sine til, samt at han er rotete og lite kreativ. Kubbe trenger hjelp av oss til å finne igjen tingene han stadig mister, og hjelp til å finne ut hva han kan bruke dem til.

I møte med tingene til Kubbe skal barna skal få erfaringer og opplevelser med ulike uttrykksformer knyttet til musikk, drama, forming, kunst, estetikk og IKT. Vi ønsker at barna skal utvikle elementære kunnskaper om virkemidler, teknikk og form for å kunne uttrykke seg estetisk og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk.

 

Nyeste innlegg ligger først


Nytt oppdrag


Vi tilbringer store deler av dagen ute på tur i skogen og nærmiljøet, og arbeidet med museet til Kubbe er i full gang igjen. På turene våre finner barna alle mulige ting som Kubbe har mistet. Vi tar med de ulike funnene tilbake til barnehagen og stiller dem ut i museet vårt, som stadig fylles med skatter og kunst.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Turene våre i skogen foregår på barnas premisser, det er barna som viser vei og som i stor grad styrer hvor turen ender. På den måten er naturen en viktig arena for barns medvirkning. Barn utforsker omgivelsene sine og er nysgjerrige på hva naturen har å by på. Vår oppgave blir å bygge videre på barns nysgjerrighet og interesser, slik at den kan utvikles. Barna har vist stor interesse for ulike dyr som bor i skogen. Vi har derfor fått et nytt oppdrag fra Kubbe som handler om bli kjent med vennene hans og hjelpe dem med å ta vare på skogen.

Hvilke dyr bor i skogen vår? Alt fra maur, edderkopper, rådyr, mus og ekorn ble nevnt. Et av barna hadde akkurat sett et program om bevere, og dette var et dyr som vekket stor interesse i gruppen. Særlig undret barna seg over om Kubbe og beveren kunne være venner, siden bevere spiser kubber? Dette måtte vi finne ut av. Ingen hadde sett bever på ekte, og noen hadde ikke hørt om bevere. Vi måtte innhente informasjon og vi måtte gå på beverjakt.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Siden bevere lever i vann bestemte vi oss for å dra til Borrevannet. På veien fant barna mange spor de mente var spor etter beveren. Vi fant også noen benrester, som barna er sikre på stammer fra et beverskjellet. Ved Borrevannet fant vi et tre, som ganske sikkert er gnagd over av en bever. Et ekte beverspor! Vi må tilbake til Borrevannet og beverjakten fortsetter. Barna har tatt med de ulike funnene tilbake til barnehagen, og vi er igang med å planlegge en zoologisk avdeling i museet vårt.

Første gang du er her? Følg prosjektet fra start under her: 

 


Hvem er Kubbe? 


I oppstarten av prosjektet har vi hatt fokus på å bli kjent med Kubbe og alle hans interesser og egenskaper. Vi har lest «Kubbe lager museum» i barnegruppen flere ganger, og vi har gjennom samtaler rundt boken lagt til rette for undring og gode dialoger gjennom å stille barna åpne, undrende spørsmål – Hvem er Kubbe? Vi bruker god tid i oppstarten av prosjekter, fordi vi ønsker at prosjektet skal forankres i hele barnegruppen. Vi ønsker å skape en felles historie som alle barna på Lønneberget kan være med å fortelle. En historie som binder oss sammen, som skaper et fellesskap, der alle får mulighet til å oppleve glede og deltakelse ut fra egne forutsetninger.

En dag vi kom inn på avdelingen sto det plutselig mange grønne kasser der. Hvem har satt dem der, og er det noe oppi? Kubbe har sånne grønne kasser, kan det være Kubbe som har vært her?

I kassen fant vi steiner, kongler og pinner. Det må være Kubbe som har vært på avdelingen vår. Hva vil han? Vi aner ikke, men vi vil passe på kassene hans hvertfall.

 

En dag vi var på tur i skogen ropte plutselig et barn på Lønneberget:

«Det er Kubbe, han har vært her»!

Vi fant flere grønne kasser!! De var tomme, men vi gjorde som Kubbe, og brukte dem til å sortere alt vi fant i skogen. Vi tok med kassene tilbake til barnehagen. Kanskje Kubbe har rotet dem bort?


En postkasse? 


Idag mottok vi en postkasse. Oppi postkassen lå det brev fra KUBBE. I brevet sto det at Kubbe gjerne ville bli bedre kjent med oss. Siden vi hadde blitt så godt kjent med han og alle hans interessere, syntes Kubbe det var på tide at han ble bedre kjent med oss. Hvem er dere? Er dere barn? Hva er barn? Hva liker dere å leke med? Har dere familie? Hva liker dere å spise? I en lang periode har vi derfor hatt fokus på å bli bedre kjent med oss selv og hverandre.  Hvem er barna på Lønneberget?

Vi har tatt selvportretter og hatt mange samtaler omkring hva barna er interessert i og opptatt av. Foto har stått sentralt. Foto danner et godt utgangspunkt for samtaler med barn og mellom barn. Barn har tatt bilder av hva de liker å leke med i barnehagen og  fått med seg kamera hjem, der oppdraget var å ta bilder fra huset sitt som de ønsket å vise frem. Tilbake i barnehagen la vi inn bildene på dataen og barna fikk velge ut bilder de ønsket å presentere for de andre barna. Dette ga utgangspunkt for mange gode samtaler, der man fikk synliggjort både likheter og ulikheter i barnegruppen.

IMG_0423

Foto gir barna erfaringer med å uttrykke seg og kommunisere på nye måter. Og, gjennom å la barna få presentere sitt blikk på omverdenen skapes det gode muligheter for barns medvirkning.

Vi har hatt fokus på barnekonvensjonen og at alle barn har rettigheter. Oppi en Kubbe-kasse lå det plutselig en dag en krokodille. Han het Trekkoppkrokodillen, og han hadde viktig informasjon til oss. Blant annet at alle barn har rett til å bli tatt vare på, barn har rett til å være med å bestemme over sitt eget liv,  og at barn bestemmer over sin egen kropp og ingen har lov til å skade barn. Trekkoppkrokodillen ville gjerne flytte inn til oss, for å passe på at alle som kommer til Skavli er snille.

 


«Kubbe-tur» 


Denne høsten har vi vært på mange turer i skogen og samlet skatter akkurat sånn som Kubbe. Tilbake i barnehagen har vi sortert skattene i Kubbes grønne kasser. Barna har malt sine egne Kubbe-kasser som de har fått på plassene sine. Disse kan de bruke til å lagre alle skattene de finner og ønsker å ta vare på. Akkurat sånn som Kubbe.

Kubbe ble glad for at vi hadde funnet alle de grønne kassene hans. Han er lei seg fordi han alltid roter så fælt. Kubbe elsker fine ting, men han vet ikke alltid hva han skal gjøre med det. Kubbe har mistet kreativiteten sin og trenger hjelp av oss til å skape kunst ut av alt han finner. I forbindelse med Madikkens basar har vi lagd pinnekunst.

På turene har barna tatt i bruk digitalt kamera, der de har tatt bilder av egne oppdagelser og det de har blitt opptatt av. Disse bildene har dannet et godt utgangspunkt for samtaler mellom barn og mellom barn og voksne. Gjennom å lytte til barnas fortellinger om bildene skapes det gode muligheter for barns medvirkning.

Barna har redigert bildene i Picasa,  der de har fått erfaringer med at bilder kan eksperimenteres med og at man kan skape nye og forskjellige uttrykk. I følge rammeplanen skal barna få erfaringer med å utforske, leke, skape og være kreative med digitale verktøy (KD, 2017).


Vi møter Kubbe i skogen 


I dag på Kubbe-tur skjedde det noe som var både spennende, skummelt, rart og gøy. På en stubbe i skogen satt det nemlig noe eller noen og gråt veldig høyt. Vi måtte gå nærme for å se hvem det var, selv om dette var litt skummelt. Helt nærme oppdaget vi at det var Kubbe som satt der, ensom og veldig lei seg. Kubbe fortalte at han var lei seg, fordi han hadde rotet bort alle tingene sine. Alt var borte.

Barna fikk veldig vondt av Kubbe og foreslo at de kunne hjelpe han å lete etter alle tingene. Da ble Kubbe kjempe glad og barna fikk utlevert et kart over hele Horten, som viste alle stedene han hadde vært. Han hadde vært på ganske mange steder rundt omkring i Horten, så vi må nok på mange turer fremover skal vi klare å finne alle tingene hans før sommerferien.


Platesamlingen til Kubbe? 


Kartet til Kubbe viser at han har vært over hele skogen vår. Vi har litt av en jobb foran oss. I dag har vi derfor vært på tur for å begynne letingen etter de bortkomne tingene til Kubbe. På veien samarbeidet vi om å holde kurven og barna samlet ting de mente Kubbe hadde mistet.

Vi gikk langt og kom til et sted vi aldri hadde vært før. Vi utforsket stedet og plutselig fant vi noe som ikke hørte helt hjemme i naturen. Nemlig en hel haug av CD-plater. Dette må jo være Kubbe sine. Det er Kubbe sin musikk foreslo barna, vi kan høre på CD-platene i barnehagen. Vi fylte kurven med CD-platene og tok dem med til barnehagen. På veien tilbake skinte solen på CD-platene og et av barna roper fascinert;

«Det ser ut som en kurv med regnbuer» 

Barna holdt CD-platene mot lyset og ved hjelp av gjenskinnet kunne de lyse på bakken og hverandre. Kanskje kan man bruke CD-plater til mer enn bare å høre på musikk? Det vil vi forske på fremover.


Vi utforsker Kubbes platesamling


Den siste uken har vi utforsket Kubbes platesamling. Kubbe må være veldig glad i musikk, for platesamlingen hans besto av mye forskjellig musikk. Vi har hørt musikk fra sjangre som blant annet klassisk, country, jazz, pop, hip hop og rock. Vi har blitt kjent med band og artister som AC/DC, Guns N`Roses, Madonna, Micael Jackson og Turbonegro. Foreløpig er rock favoritten blant barna, og særlig AC/DC og Turbonegro fenger.

Vi har også sjekket ut ulike apper, der vi kan lage egen musikk og beats. De er opptatt av lyder, rytme og dynamikk. Vi observerer at barna synger, danser, improviserer, leker at de er popstjerner, spiller på late-som instrumenter og opptrer for hverandre. Dette ønsker vi å ta tak i og utforske mer i samspill med barna. Musikk skaper fellesskap og glede i barnegruppen. Gjennom musikk og musiske aktiviteter møtes barna på tvers av alder, kjønn, språk og utvikling. Musikk er også en viktig del av fagområdet kunst, kultur og kreativitet der det står at barnehagen skal motivere barna til å uttrykke seg gjennom musikk og dans, og gi dem mulighet til å uttrykke seg estetisk og utvikle varierte uttrykksformer (KD, 2017).


Mer en bare musikk 


Da vi fant CD-platene i skogen ble noen av barna fascinert av fargene som CD-platen lagde i møte med sollyset. Idag har vi eksperimenter med lys og CD-plater og forsøkt å gjenskape disse fargene. Vi brukte lommelykt og overhead i jakten på regnbuen og barna  fikk noen erfaringer med lysets egenskaper. Barna ble opptatt av skyggene som ble kastet på veggen da CD-platene ble lagt på overheaden. Dette inspirerte til videre utforsking og nysgjerrighet til selv og skape skygger, både med CD-plater, andre gjenstander og kroppen.

Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener og fysiske lover (KD, 2017).  Hva er lys? Hva er mørke? Kan vi fange lyset? Kan vi løpe fra skyggen vår? Barna samtaler, undrer seg og kommer med ulike argumenter.Gjennom utforsking og eksperimentering får barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer på problemstillinger.


Trommer i skogen


På «Kubbe-tur» i skogen, på jakt etter ting som Kubbe har mistet, fant vi et trommesett. Det må være Kubbe sitt, for vi vet jo at han er veldig glad i musikk. Hva kan vi bruke trommene til? Vi kan lage musikk til Kubbe, så klart.

Noen av barna begynte å slå på trommene med en gang, mens andre hadde en mer observerende og avventende holdning. I tromme-samlinger har barna blitt oppmuntret til fri utfoldelse, men også til å følge rytme og tempo. Vi observerer at barna er blitt mer oppmerksom og opptatt av lyder rundt seg. De eksperimenterer med ulike lydkilder de finner i omgivelsene og skaper egne musikalske uttrykksformer. For å gi barna inspirasjon og nye inntrykk har vi vært på «konsert» med bandet «Stomp».

 


Flere funn 


På kubbetur denne uken kom vi over nok et funn. I skogen fant vi et bål, og rundt bålet lå  det kleshengere og tomme blikkbokser. Det må være Kubbe sine ting! Men hvorfor har han gått fra bålet? Barna tenkte at Kubbe ble redd når han hørte at noen kom. For han er jo litt sjenert og kanskje litt redd for mennesker. Han visste jo ikke at det bare var oss. Barna ropte og ropte på Kubbe, de ville så gjerne at han skulle komme og spise ostesmørbrød sammen med oss. Men, ingen Kubbe kom, men tingene hans kunne vi utforske. Hva kan de brukes til?

Flere av barna ble opptatt av hvilke lyder materialene lagde. De trommet og raslet ved å legge kongler og steiner opp i boksene. Andre brukte boksene til å samle vann, og lagde brannslokningsapparat som Kubbe kunne bruke til å slukke bålet. Kleshengerne ble hengt i greiner og brukt til å spille på. Vi tok med tingene tilbake til barnehagen og vil fortsette å utforske og leke, slik at vi kan fortelle og vise Kubbe hvilken muligheter han har. I møte med udefinert materiale får barna mulighet til å ta i bruk sin fantasi og kreativitet. Materialene har uendelige bruksområder, og det finnes ingen restriksjoner for hva feks en blikkboks kan være eller brukes som.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.


Vi lager et kunstmuseum til Kubbe


VI har de siste ukene utforsket hvilke muligheter og egenskaper de ulike tingene til Kubbe har og kan ha. Med sin kreativitet og utforskertrang viser barna at det finnes mange muligheter. Av blikkbokser og kleshengere har vi laget musikkinstrumenter, kunst og små installasjoner. Etterhvert som CD-platene ble spilt om og om igjen, inn og ut av CD-spilleren, ble platene ripete og ødelagte. Vi måtte finne nye måter og bruke CD-platene på. Vi lekte kunstoppfinnere og brukte CD-platene til å lage kunst til Kubbe. Vi har bestemt oss for å lage vårt eget kunstmuseum, der vi kan vise frem de ulike produktene våre, og kanskje kan vi invitere Kubbe?

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 


Kubbe og Gran trenger hjelp


 

 

Etter at barnehagen måtte stenge har arbeidet med museet stoppet opp. Kubbe og Gran er fortvilet, og de trenger sårt hjelp av barna til å fortsette arbeidet med å fylle museet med funn, skatter og kunst. Alle som har lyst kan hjelpe, Kubbe og Gran blir glade for hvert minste bidrag. Kanskje kan dere gå på «Kubbe-tur» og lete etter funn til museet, eller kanskje kan dere lage kunst, enten av materialer dere finner i naturen eller materialer dere har hjemme? Send bilder til avdelingens telefon, og så henger vi opp bildene i museet og håper vi kan fylle det med mange kreative bidrag.