Kirsebærdalen

Dette barnehageåret skal vi jobbe med prosjekt ut fra bildeboken «Den store fuglejakten» skrevet av Nora Brech. Boken handler om Kim og Karl som drar ut på reise for å finne den sjeldne fuglen «Regnbuespetten». Boken byr på fantasifulle og detaljrike illustrasjoner, i tillegg til at den inneholder mange elementer vi kan ta utgangspunkt i og videreføre sammen med barna. Blant annet det å hjelpe andre, vise omsorg, mot og selvstendighet.

Hovedmålet for prosjektet er å skape fellesskap og samhørighet i barnegruppen – og gjennom dette bygge positive relasjoner. Vi ønsker at barna skal se verdien av å samarbeide og hjelpe andre. Gjennom oppdrag og impulser fra den skrullete ornitologen Svanhild Sisik Trost ønsker vi å bidra til lek, fantasi, kreativ tenkning og skaperglede.

Gjennom prosjektet vil vi jobbe tverrfaglig med de ulike fagområdene i rammeplanen, med fordypning i fagområdene «kunst, kultur og kreativitet» og «Natur, miljø og teknologi».

Det er alltid barnas interesser, forslag og ideer som styrer veien i prosjektet. På denne siden vil dokumentere prosessen i prosjektet. Følg med, nyeste innlegg vil alltid ligge øverst.

Ekornet Rune med viktige nyheter

Denne uken har det skjedd spennende saker ved redet til Regnbuespetten. Vi har nemlig møtt et ekorn. Siden ekorn kan klatre høyt opp i trærne spurte vi om det kanskje hadde sett noe til Regnbuespetten? Ekorn snakker jo ikke samme språk som oss, men heldigvis snakker en av de voksne på avdelingen ekornspråk. Ekornet lovet oss å holde utkikk etter Regnbuespetten.

Dagen etter besøkte vi redet på nytt, i håp om å treffe på ekornet. Gjett hva som lå oppi redet til Regnbuespetten? En diger nøtt, med et brev inni.

Brevet var fra ekornet Rune, som skrev at han har lett høyt og lavt, men at han ikke har sett spor etter Regnbuespetten. Han kunne likevel fortelle oss noe litt rart, og det var at han hadde sett en dame i skogen, ikledd klær med mange farger, som også leter etter Regnbuespetten. Ekornet Rune forslo at vi kunne finne henne, slik at vi kanskje kan samarbeide? Hvem kan denne damen være? Hvor finner vi henne? Nå leter vi både etter en dame og en fugl!

Bor Regnbuespetten i skogen vår?

Vi har brukt august til å bli kjent med boken og historien om Regnbuespetten. Vi har fordypet oss i bilder og begreper og undret oss over alle de rare fuglene som finnes i boken. Barna synes Regnbuespetten er vakker, Paraplyfuglen rar og Babuskjafuglen morsom.

På tur i skogen vår de siste ukene har vi funnet fargerike fjær. Fjær som har dalt fra luften, hengt i trærne og dukket opp på de rareste steder. En dag fant vi en sti av fjær, som førte oss langt inn i skogen, blant mørke trær, steiner og mose. I enden av stien fant vi et reir. Et reir med masse fjær i alle regnbuens farger.

Barna lurer på om Regnbuespetten bor i skogen vår? Hvorfor mister den så mange fjær? Betyr det at den er naken? Hvilken lyd lager den? Hva spiser den? Vi vet ikke svar på spørsmålene enda, men vi gjett om vi har fått mye og undersøke. Vi teller til tre, roper på Regnbuespetten, alle sammen i kor – vi har allerede et felles ritual:

«PIP PIP, KAKAKAAAA»

I oppstart av prosjekt er det viktig å ta seg god tid. Tid til å la alle barna bli kjent med boken og historien ut fra sine egne forutsetninger. På den måten får barna en felles referanseramme – et felles utgangspunkt for deltakelse i prosjektet. Impulser er gitt, forventninger er skapt og vi er klare for utforske, leke og lære sammen med Regnbuespetten.

Hvor er det blitt av Regnbuespetten?

Da vi kom til redet idag, hadde det skjedd noe merkelig. Alle de fargerike fjærene var borte!! Hvor er det blitt av Regnbuespetten? Er den tatt av en tyvefugl, med svarte og hvite striper? Har den flydd avsted? Har den gjemt seg?

Vi begynte straks og lete rundt redet, men ingen fjær eller andre spor etter Regnbuespetten. Vi fant noen andre spor, noen hadde nemlig spist på en kongle. Hvilke dyr kan det være? Vi tror det er et ekorn, kanskje ekornet vet hvor det er blitt av Regnbuespetten?

Neste dag måtte vi sjekke redet igjen. På stien inn til redet hang det plutselig mange mystiske plakater.

Savnet

Har noen sett Regnbuespetten? Den sjeldneste og mest praktfulle av alle fugler?

Hvem har hengt opp plakatene? Hvem leter etter Regnbuespetten? Barna har så mange spørsmål, og de vil gjerne hjelpe til med å lete. I prosjektsamling har barna kommet med mange forslag til hvordan vi kan gå frem.

• Lage et fly av papp og teip
  • Lage et hus til Regnbuespetten
  • Lage fuglekikkert
  • Lete etter et skap
  • Finne et kart

Den store fuglejakten er igang!

Den siste tiden har vi besøkt redet hver uke, men Regnbuespetten er fortsatt borte. Vi har ropt og lett i skogen, men ingen spor å finne. For å kunne observere bedre har vi lagd vår helt egne fuglekikkerter. Disse vil nok komme godt med i jakten på Regnbuespetten.

Et annet forslag barna hadde, var å lage vår helt egen skog inne på avdelingen. Kanskje dette vil lokke frem Regnbuespetten, kanskje den vil bo hos oss? Vi har startet arbeidet med skogen vår.

Vi ser tydelige spor av prosjektet i barnas lek, og skogen vår innbyr og gir impulser til rollelek. Barna bygger reder, hytter og hus og dyre-familier i ulike varianter har flyttet inn.

I følge rammeplanen skal barnehagen organisere rom, tid og lekemateriale for å inspirere til ulike typer lek (KD, 2017). Vi ser tydelig at et felles prosjekt bidrar til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og utvikling av leketemaer – slik styrker prosjektarbeid både leken og fellesskapet mellom barna.