Kirsebærdalen

«Det var en gang»

Hva betyr: det var en gang?  Dette er vårt utgangspunkt i prosjekt fremover.

-nyeste innlegg kommer først-

 

 

 

Eventyr er paraplyen i prosjektet vårt. Og under denne paraplyen har vi mange forskjellige eventyr som vi har introdusert for barna.  Vi har lest forskjellige bøker som:  bukkene bruse, bøkene om askeladden og nå har vi introdusert boken: Ut på eventyr, som handler om 3 brødre som skal redde prinsessa og de møter et hinder (trollet) Som de må lure/overvinne. Gjennom eventyr møter barna ulike etiske og moralske dilemmaer. De må reflektere over språket, et eventyr inneholder. Når du leser et eventyr, er du sjelden i tvil om at fortellinga tilhører nettopp denne sjangeren. Eventyr er ikke tid- og stedfestet, og skiller ikke mellom det naturlige og det overnaturlige. Faste ord og vendinger gir fantasien vinger og fri kurs til eventyrland.

Vi ser at bøkene som blir introdusert tar barna med seg ut i leken. De leker «eventyr» og dette er noe vi hadde et ønske om å se.

Etter noen dager med maling ble eventyr rommet endelig ferdig. Barna var ikke fornøyd med å male et troll og en bru, så vi laget en bru med barna istedenfor. Over ukene som har gått har barna vist veldig stor interesse for rommet. Vi ser at barna leker ut eventyrene som blir introdusert for dem. Leken startet inne på dette rommet, men utviklet seg videre ut på avdelingen. Vi endte opp med å måtte lage en lese «kube» med barna, som vi skal begynne å dekorere. Sammen med barna finner vi nok en løsning på hva vi skal gjøre.

20190315_145610

Nå er kuben brukt som et lekerom, men barna og oss voksne er opptatt av at dette skal bli en liten lesekrok.


 

Det var en gang….

Dette var vårt utgangspunkt i vårt hovedprosjekt. Vi leser eventyr meg og for barn, og vi ser de bruker dette i lek. Vi valgte å starte med eventyret bukkene bruse nettopp fordi barna viste såpass stor interesse for det. Vi har begynt å lage om et av rommene på Kirsebærdalen til et eventyr rom! Veggene på rommet endrer seg litt fra eventyr til eventyr, men for tiden kommer det til å se ut som et sted hvor bukkene bruse kommer til å trives! Vi maler en bru, en eng, noen trær og så klart et troll!

Våres motivasjon til å drive/starte et prosjekt er alltid barna. Og rammeplanen sier at Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og
bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Vi på kirsebærdalen opplever eventyr sammen, selv om vi kanskje tolker det forskjellig. Vi møter eventyrene med forskjellige syn, kulturelle forskjeller og forskjellige referanserammer for eventyr. Noen barn har hørt og lest om de eventyrene vi kommer til å jobbe med og andre har ikke. Rammeplanen sier også at barna skal ha mulighet til ro, hvile og avslapping i løpet av barnehagedagen. Og ved at vi leser for og med barna får dem en liten pustepause i den hektiske hverdagen en barnehage har å by på. Vi går rett og slett inn i en ny verden sammen med barna hvor vi lærer om alle de forskjellige sjangertrekkene et eventyr har å by på. Selv om eventyr blir brukt til underholdning, har ofte de ofte en dypere mening og moral. Som vi gleder oss til å reflektere rundt sammen med barna.


Vi hadde tenkt at rampenissens juleprosjektet skulle få en god avslutning og en liten fortsettelse. Så vi valgte å sende han bort etter julen. Selv om han er i militæret nå så er det er veldig åpent hvor han kommer til å ferdes. Barna har vist stor interesse for han i tidligere samlinger og forteller ofte om hva han gjorde hjemme hos hver enkelt barn i julen. Så kanskje han dukker frem andre steder. Jorden er stor! og har masse flotte steder å oppleve.

Det har kommet mange gode refleksjoner rundt hva militæret er. Dette er selvfølgelig et vanskelig tema og ta opp for barna. Men vi satte fokus på at det var et sted man skulle lære og oppføre seg, trene mye og få mange venner. Men som tiden går håper vi at rampenissen besøker nye flotte steder og vi håper han har tid til å sende oss noen brev!


Vi fikk et tredje brev av rampenissen og der stod det:

Hei alle sammen.
Nå skal jeg fortelle dere en av de tingene jeg har drevet med de siste dagene.
Jeg har nemlig vært vakt. Er det noen av dere som vet hva en vakt gjør?
Når jeg er vakt så sitter jeg å passer på alle de andre som bor i det det samme huset som meg. Da må jeg gå rundt å sjekke om alle har det bra og at de følger reglene som vi har her.
Og her om dagen, når jeg satt vakt, kom det en katt inn i huset. Denne katten bor ikke her, så da måtte vi få den ut, sånn at den kunne komme seg hjem til sitt eget hus.
Jeg har sendt dere et bilde av meg når jeg sitter på vakt. – Og der kan dere se meg med TO godteposer! (Og vet dere hvilken dag det er i dag?) IKKE LØRDAG.)

Hilsen rampenissen (som har fått litt vondt i magen etter alt godteriet)

Rampenisse på vakt

 


 

Vårt andre brev vi fikk av rampenissen stod det følgende:

Hei igjen alle sammen!

Nå har jeg vært her i en uke. Madlaleir heter det her. Det er et stoooort inngjerdet område med mange hus. Alle de som bor i disse husene er også i militære. Det er en stor matsal her, med masse god mat! Her spiser vi frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Hver dag etter middag er det til å med dessert til de som vil ha det! Kinosal er det også her, der viser de filmer i helgene. På dagen er vi som oftes ute. Vi går veldig mye! Ofte fra bygning til bygning for å kunne vite hvor alt er og bli kjent. Denne uken har jeg lært at jeg må spise opp maten min. For inne på leir er det veldig mange andre. Over 900 stykker! Og hvis alle disse ikke hadde spist opp maten sin, er det veldig mye mat som hadde blitt kastet, og det er ikke så bra…

Jeg er også fått et rom. Dette rommet deler jeg med 5 andre. De er veldig hyggelig, men også litt strenge. For vi må følge ganske mange regler. Det er for eksempel ikke lov til å hoppe i sengen. Men dette MÅTTE jeg bare gjøre når alle de andre var ute av rommet!! (Hysjhysj)

Hilsen rampenissen

Rampenissen hopper i senga

 


I julen hadde vi besøk av rampenissen. Og for å få en god avslutning på dette juleprosjektet valgte vi å sende «Rampenissen» til militæret. Han ble med Jenny som var vikar for oss tidligere. Han kommuniserer med oss via brev, hvor han forteller hvordan han har det og hva han gjør og han sender med et bilde. Det første brevet vi fikk stod det følgende:

Hei alle sammen.

Nå er vi på vei til et sted som heter Stavanger. Vi kjører tog, og togturen tar ca. 7 og en halv time… dette synes vi er lenge, men også litt spennende siden vi ikke har tatt tog før.

Jennie har sagt at rampestreker ikke er lov på toget… Men vi klarer ikke å la vær. Så mens Jennie var på do tok vi potetgullposen fra sekken hennes!!

Til de som ikke vet hva vi skal så er vi på vei til militæret. Der skal vi være en stund. Her skal vi blant annet trene mye og gå turer med tung sekk. Vi kommer til å bli kjempe sterke! En annen ting vi skal lære, er å ikke gjøre rampestreker… dette tror jeg kan bli litt vanskelig, for jeg er jo tross alt en rampenisse! Men vi får se hvordan det går!

Jeg kommer til å sende dere noen brev om hva vi gjør og hva vi lærer.

Hilsen Rampenissen 😊😊

Rampenisse på toget

 


Vi fant vår neste destinasjon! Horten sentrum. Vi pakket sekken vår og tok bussen med barna til byen. Barna var veldig opptatt av å forklare hvor dem hadde vært før, og de var veldig gode på å hjelpe oss å navigere. Forberedelser vi gjorde var at vi hadde snakket litt om byen vår, og hvilke plasser kan vi besøke. Barna hadde vært på biblioteket og parken, så dette ble et naturlig sted å starte for oss på kirsebærdalen.

Vårt første stopp ble torget. Her var det mye vi kunne lage musikk med. Barna ble fort veldig opptatt av de forskjellige instrumentene. Det ble utforskning og mange spørsmål rundt damen og bamsen (Grethe Kausland og Teddy). Hvem er dette, og danser dem? Etter en idemyldring og mye gode refleksjoner ifra barna om hvem dette var og hva hun og bamsen gjorde her i Horten, måtte vi finne frem sangen «Teddyen min». Den var nok ukjent for mange, men noen av barna hadde hørt denne sangen før. Vi forklarte at hun som sang denne sangen var fra Horten og hun hadde fått en statue av seg selv. Har hun blitt en statue? kom det fra en av barna. Vi måtte forklare at en statue var noe som ofte ble laget av stein eller metall og ikke mennesker.

Turen gikk videre. Og vi hadde jo lest Ole Jakob på bytur i barnehagen så kanskje vi skulle lete etter han her i parken?

Er han i dammen, eller inni treet? Nei, han var ikke å se. Kanskje vi kan rope på han? Ole Jakob var ikke å se noen steder. Løsningen ble at han hadde reist tilbake til alle vennene sine på landet.

Vi var i parken en stund før vi gikk til biblioteket. Der spiste vi og leste noen bøker før turen gikk tilbake til barnehagen igjen.

Målet med denne turen var at vi skulle oppleve Horten ikke bare gjennom bilder, men med kroppen. Vi har også fokus på at barna skulle blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg (KD 2018).

 


Gjennom refleksjoner, idemyldring, spontane og planlagte situasjoner med barna jobber vi alltid med å videreutvikle byen vår. Rammeplanen for barnehagen sier at «antall rom og form» omfatter lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling.
Det handler også om å stille spørsmål, resonnere, argumentere og søke løsninger (KD 2017). De skriver også at barnehagen skal gi barna forståelse av at samfunnet er i endring, og at de inngår i en historisk, nåtidig og fremtidig sammenheng (KD 2017). I barnehagen opplever barna Horten gjennom bilder og estetiske utrykk, så det er kanskje på tide vi begynner å besøke noen av disse stedene? Ved å lytte til barna så finner vi nok en destinasjon!

20181109_092750

Miniatyrbyen vår føltes litt grå, og hvordan kunne vi da «piffe» den opp litt? Jo, ved å male den kanskje? Med en kost og litt grønnmaling, malte vi byen vår. Men når vi slo av lyset, så ble det så mørkt. Med litt lys så blir det fint! Sammen med barna måtte vi jo lete etter noe vi kunne bruke som lys, så fant vi til slutt noen lys fra et gammelt juletre, som vi brukte som gatelys.

 

Svømmehallen! Kom det fra en av barna på avdelingen. Det har vi i Horten! Det er jo noe vi må ha i byen vår! Så vi finner frem en pappeske, en plastboks og flis og lim og begynner å konstruere vår egen svømmehall. Et av barna kom frem til at det blir veldig klissete å bruke fingrene når vi skal lime på, så barna kom frem til at vi kunne jo bruke malingskoster, selv om de het «malingskoster». Så i dag ble dem kalt limkoster.

Vårt mål med denne aktiviteten var at barna skulle være med å utvikle byen vår og få erfaring med kunst, kultur og kreativitet. Ikke bare gjennom idemyldring, men også det estetiske ved dette. Rammeplanen for barnehager sier at: Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlag for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid. I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk (KD 2017).

 

Sammen med barna begynte vi å tenke videre på hva vi har i Horten. Barna har mange tanker rundt dette, og vi begynner å skrive ned ideene barna kommer med. Vi har et Biblioteket, en Bastøferge/båt, barna kommer frem til at det er butikker i Horten også, og de fleste hadde jo handlet på Meny, Rema 1000 og Kiwi. Når vi skulle ut å spise i Horten fant vi ut at Burger King og Pizzanini, var alltid en hit!

Vårt mål med dette prosjektet er at barna skal: Gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet (KD 2017). De fleste barna bor i Horten og vi ønsker at barna blir bevisst på noen av stedene Horten har å tilby. Som voksen i barnehagen jobber vi mye med å se barnas innspill, la dem vise oss hva de forbinder med byen vår og rammeplanen sier at: «Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet» (KD 2017).


IMG_0432-Vi trenger en butikk i byen! En lekegruppe bestemmer seg for å lage en butikk og vi samarbeider for å skaffe materialer. Sakser blir hentet frem sammen med  limstifter og papp. Esken som vi tidligere brukte som kunstmaskin har fått et spesielt flott mønster som er dannet av malingsdråper og sentrifugalkraft, når vi lagde kort til Madikkens kafe. Dette blir dekorative vegger for en butikk i vår lille by. Det brukes en del tid på å bestemme seg for butikkens beliggenhet, få er enige. Men det skal bli en matvarebutikk, og det tegnes på dører og vinduer.. En ivrig gruppe bestående av åtte barnehender som trener på ferdigheter med saks er kommet over flere reklameaviser for dagligvarer. Bittesmå bilder av matvarer blir klippet ut, klippet opp og reparert med teip. Avisene blir delt opp i bittesmå biter som flyter utover gulvet i diamantrommet. Mens det klippes, deles erfaringer med de ulike matvarene. Jeg legger merke til at noen barn ser ut til å ha glemt matvarene og butikken, og blitt opptatt av avispapiret som materiale og utforsker dette.IMG_0439

Av melkekartonger, maling, trepinner og annet har barna laget sine egne hus. Disse vil vi lage et lekemiljø av. Et sted for samtaler og lek. Sammen med barna har vi utviklet miniatyrbyen vår. På denne måten vil vi lære hverandre å bli kjent med byen vår. Noen som hører Horten Love?

Bastøfergen er allerede satt i trafikk. Ved hjelp av kartong fra ulikt gjenbruksmateriell og limpistol, har vi laget en ferje. Det er stor trafikk over fjorden. Barna har fått sine egne bilder i helfigur som de kan bruke til å bevege seg rundt i byen og om bord  i fergen. Noen av barna har erfart at båten er for liten til å krype inn i med hele seg. Trenger vi en større ferje?

IMG_E0448

Ja, barna snakker om husene sine og vi har brukt ulike materialer for å visualisere hjemmene . Horten i hueDet er spennende å snakke om dette, og det engasjerer. Hvorfor ikke lage en miniatyrby? Horten i hue kaller vi voksne den. Vi stiller spørsmålet: hva er egentlig Horten?Skavli barnehage har mål om at barna skal få kjennsakap til eget nærmiljø, egne rettigheter og begynnende forståelse for demokratiske prosesser. Gjennom lek og skapende aktiviteter lager vi vår egen by. En by vi kan leke med og samtidig lære om nærmiljøet. Vi vil leke Horten