Kirsebærdalen

Barna og byen vår; «Horten i hue»

Hvordan er det å være barn i en by? Alle barna sier de bor i Horten, men vi bor jo ikke samme sted? Jeg bor jo sammen med min familie, i mitt hus….?

-nyeste innlegg kommer først-

 

Vi fant vår neste destinasjon! Horten sentrum. Vi pakket sekken vår og tok bussen med barna til byen. Barna var veldig opptatt av å forklare hvor dem hadde vært før, og de var veldig gode på å hjelpe oss å navigere. Forberedelser vi gjorde var at vi hadde snakket litt om byen vår, og hvilke plasser kan vi besøke. Barna hadde vært på biblioteket og parken, så dette ble et naturlig sted å starte for oss på kirsebærdalen.

 

Vårt første stopp ble torget. Her var det mye vi kunne lage musikk med. Barna ble fort veldig opptatt av de forskjellige instrumentene. Det ble utforskning og mange spørsmål rundt damen og bamsen (Grethe Kausland og Teddy). Hvem er dette, og danser dem? Etter en idemyldring og mye gode refleksjoner ifra barna om hvem dette var og hva hun og bamsen gjorde her i Horten, måtte vi finne frem sangen «Teddyen min». Den var nok ukjent for mange, men noen av barna hadde hørt denne sangen før. Vi forklarte at hun som sang denne sangen var fra Horten og hun hadde fått en statue av seg selv. Har hun blitt en statue? kom det fra en av barna. Vi måtte forklare at en statue var noe som ofte ble laget av stein eller metall og ikke mennesker.

Turen gikk videre. Og vi hadde jo lest Ole Jakob på bytur i barnehagen så kanskje vi skulle lete etter han her i parken?

Er han i dammen, eller inni treet? Nei, han var ikke å se. Kanskje vi kan rope på han? Ole Jakob var ikke å se noen steder. Løsningen ble at han hadde reist tilbake til alle vennene sine på landet.

Vi var i parken en stund før vi gikk til biblioteket. Der spiste vi og leste noen bøker før turen gikk tilbake til barnehagen igjen.

Målet med denne turen var at vi skulle oppleve Horten ikke bare gjennom bilder, men med kroppen. Vi har også fokus på at barna skulle blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg (KD 2018).

 


Gjennom refleksjoner, idemyldring, spontane og planlagte situasjoner med barna jobber vi alltid med å videreutvikle byen vår. Rammeplanen for barnehagen sier at «antall rom og form» omfatter lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling.
Det handler også om å stille spørsmål, resonnere, argumentere og søke løsninger (KD 2017). De skriver også at barnehagen skal gi barna forståelse av at samfunnet er i endring, og at de inngår i en historisk, nåtidig og fremtidig sammenheng (KD 2017). I barnehagen opplever barna Horten gjennom bilder og estetiske utrykk, så det er kanskje på tide vi begynner å besøke noen av disse stedene? Ved å lytte til barna så finner vi nok en destinasjon!

20181109_092750

Miniatyrbyen vår føltes litt grå, og hvordan kunne vi da «piffe» den opp litt? Jo, ved å male den kanskje? Med en kost og litt grønnmaling, malte vi byen vår. Men når vi slo av lyset, så ble det så mørkt. Med litt lys så blir det fint! Sammen med barna måtte vi jo lete etter noe vi kunne bruke som lys, så fant vi til slutt noen lys fra et gammelt juletre, som vi brukte som gatelys.

 

Svømmehallen! Kom det fra en av barna på avdelingen. Det har vi i Horten! Det er jo noe vi må ha i byen vår! Så vi finner frem en pappeske, en plastboks og flis og lim og begynner å konstruere vår egen svømmehall. Et av barna kom frem til at det blir veldig klissete å bruke fingrene når vi skal lime på, så barna kom frem til at vi kunne jo bruke malingskoster, selv om de het «malingskoster». Så i dag ble dem kalt limkoster.

Vårt mål med denne aktiviteten var at barna skulle være med å utvikle byen vår og få erfaring med kunst, kultur og kreativitet. Ikke bare gjennom idemyldring, men også det estetiske ved dette. Rammeplanen for barnehager sier at: Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlag for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid. I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk (KD 2017).

 

Sammen med barna begynte vi å tenke videre på hva vi har i Horten. Barna har mange tanker rundt dette, og vi begynner å skrive ned ideene barna kommer med. Vi har et Biblioteket, en Bastøferge/båt, barna kommer frem til at det er butikker i Horten også, og de fleste hadde jo handlet på Meny, Rema 1000 og Kiwi. Når vi skulle ut å spise i Horten fant vi ut at Burger King og Pizzanini, var alltid en hit!

Vårt mål med dette prosjektet er at barna skal: Gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet (KD 2017). De fleste barna bor i Horten og vi ønsker at barna blir bevisst på noen av stedene Horten har å tilby. Som voksen i barnehagen jobber vi mye med å se barnas innspill, la dem vise oss hva de forbinder med byen vår og rammeplanen sier at: «Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet» (KD 2017).


IMG_0432-Vi trenger en butikk i byen! En lekegruppe bestemmer seg for å lage en butikk og vi samarbeider for å skaffe materialer. Sakser blir hentet frem sammen med  limstifter og papp. Esken som vi tidligere brukte som kunstmaskin har fått et spesielt flott mønster som er dannet av malingsdråper og sentrifugalkraft, når vi lagde kort til Madikkens kafe. Dette blir dekorative vegger for en butikk i vår lille by. Det brukes en del tid på å bestemme seg for butikkens beliggenhet, få er enige. Men det skal bli en matvarebutikk, og det tegnes på dører og vinduer.. En ivrig gruppe bestående av åtte barnehender som trener på ferdigheter med saks er kommet over flere reklameaviser for dagligvarer. Bittesmå bilder av matvarer blir klippet ut, klippet opp og reparert med teip. Avisene blir delt opp i bittesmå biter som flyter utover gulvet i diamantrommet. Mens det klippes, deles erfaringer med de ulike matvarene. Jeg legger merke til at noen barn ser ut til å ha glemt matvarene og butikken, og blitt opptatt av avispapiret som materiale og utforsker dette.IMG_0439

Av melkekartonger, maling, trepinner og annet har barna laget sine egne hus. Disse vil vi lage et lekemiljø av. Et sted for samtaler og lek. Sammen med barna har vi utviklet miniatyrbyen vår. På denne måten vil vi lære hverandre å bli kjent med byen vår. Noen som hører Horten Love?

Bastøfergen er allerede satt i trafikk. Ved hjelp av kartong fra ulikt gjenbruksmateriell og limpistol, har vi laget en ferje. Det er stor trafikk over fjorden. Barna har fått sine egne bilder i helfigur som de kan bruke til å bevege seg rundt i byen og om bord  i fergen. Noen av barna har erfart at båten er for liten til å krype inn i med hele seg. Trenger vi en større ferje?

IMG_E0448

Ja, barna snakker om husene sine og vi har brukt ulike materialer for å visualisere hjemmene . Horten i hueDet er spennende å snakke om dette, og det engasjerer. Hvorfor ikke lage en miniatyrby? Horten i hue kaller vi voksne den. Vi stiller spørsmålet: hva er egentlig Horten?Skavli barnehage har mål om at barna skal få kjennsakap til eget nærmiljø, egne rettigheter og begynnende forståelse for demokratiske prosesser. Gjennom lek og skapende aktiviteter lager vi vår egen by. En by vi kan leke med og samtidig lære om nærmiljøet. Vi vil leke Horten