Kirsebærdalen

KUBBE

Som utgangspunkt for prosjektet bruker vi boken Kubbe lager museum, av Åshild Kanstad Johnsen.
Kubbe er veldig glad i å samle på alt det fine han finner i skogen. Det finnes så mange skatter der ute, synes han. Han tar alle skattene med seg hjem og legger dem i fine bokser. Men en dag er alle boksene fulle! Da starter Kubbe sitt eget museum, i sitt eget hjem. Museet blir en stor suksess – nesten for stor, synes Kubbe… Tenk om han må stå i dokø til sin egen do resten av livet?
Et søt historie om skattesamleren i oss alle, heftig illustrert i Åshild Kanstad Johnsens unike tegnestil. (www.gyldendal.no)20190829_104506
På Kirsebærdalen tenker vi at denne boken tar opp hvordan vi kan ta vare på og formidle alt som omgir oss, sammenhenger i naturen og hvordan vi forvalter kunnskap om materialer, og andre funn.

I høst fant vi kurven til Kubbe like ved plassen vår i skogen, og denne har vi tatt vare på og brukt til å samle ting vi har syntes er vakre og spennende. Vi har tatt funn med tilbake til barnehagen og undersøkt og snakket om disse. 20191001_094401

Noen interessante funn som vi har gjort, er ulike typer sopp. Mange av barna visste at sopp kan være giftige og at det ikke er bra å ta på dem eller plukke de med seg. Ved å ta bilde av soppene var vi på den sikre siden.

Vi ble nysgjerrige på soppens oppgaver, og begynte å interessere oss for nedbrytere i naturen. På en av turene våre, ville vi gå på jakt etter nedbrytere. Er det altså slik at natruen brytes ned hele tiden? Ødelagt…! særlig på høsten er dette svært tydelig. Døde planter og dyr blir ødelagt og gjort om til biomasse og næring for nye planter. På turen fant vi et dødt veltet tre, som var kommet langt i prosessen med å bli brutt ned. Vi ser at det er i ferd med å gå i oppløsning og vi kan plukke deler av det fra hverandre. Ved å banke på trestammen hører vi en hul lyd, vi oppdager at de er insekter som har laget seg ganger og hulrom inne i treverket. Noen steder blir treet løst opp når vi pirker med pinner, og vi klarer faktisk å bore oss gjennom hele treet med pinnene. For et funn.