Kirsebærdalen

KUBBE.

Som utgangspunkt for prosjektet bruker vi boken «Kubbe lager museum», av Åshild Kanstad Johnsen. Kubbe er veldig glad i å samle på alt det fine han finner i skogen. Det finnes så mange skatter der ute, synes han. Han tar alle skattene med seg hjem og legger dem i fine bokser. Men en dag er alle boksene fulle! Da starter Kubbe sitt eget museum, i sitt eget hjem. Museet blir en stor suksess – nesten for stor, synes Kubbe… Tenk om han må stå i do kø til sin egen do resten av livet? Et søt historie om skattesamleren i oss alle, heftig illustrert i Åshild Kanstad Johnsens unike tegnestil. (www.gyldendal.no)

Gjennom dette prosjektet vil vi først og fremst fordype oss i fagområdet: Natur, miljø og teknikk, men også fagområdet: Kunst, kultur og kreativitet.

På Kirsebærdalen tenker vi at denne boken tar opp hvordan vi kan ta vare på og formidle alt som omgir oss, sammenhenger i naturen og hvordan vi forvalter kunnskap om materialer, og andre funn.

Mål for prosjektet: Barn opplever fellesskap og positive relasjoner.

-nyeste innlegg kommer først

Bygget til Kubbe, begynner og ta form. Vi er ukentlig på turer til plassen vår i skogen, og de fleste barna er innom byggeplassen i løpet av turen og bidrar til å måle og snekre. Siden bygget etterhvert skal vise de ulike funnene vi gjør i skogen, har vi funnet ut at bygget kun skal ha to tette vegger. Dette for at vi lettere skal få plass til flere av gangen der inne.

STARTEN PÅ PROSJEKTET:

I høst fant vi kurven til Kubbe like ved plassen vår i skogen, og denne har vi tatt vare på og brukt til å samle ting vi har syntes er vakre og spennende. Vi har tatt funn med tilbake til barnehagen og undersøkt og snakket om disse.

Noen interessante funn som vi har gjort, er ulike typer sopp. Mange av barna visste at sopp kan være giftige og at det ikke er bra å ta på dem eller plukke de med seg. Ved å ta bilde av soppene var vi på den sikre siden.

Vi ble nysgjerrige på soppens oppgaver, og begynte å interessere oss for nedbrytere i naturen. På en av turene våre, ville vi gå på jakt etter nedbrytere. Er det altså slik at naturen brytes ned hele tiden? Ødelagt…! særlig på høsten er dette svært tydelig. Døde planter og dyr blir ødelagt og gjort om til biomasse og næring for nye planter. På turen fant vi et dødt veltet tre, som var kommet langt i prosessen med å bli brutt ned. Vi ser at det er i ferd med å gå i oppløsning og vi kan plukke deler av det fra hverandre. Ved å banke på trestammen hører vi en hul lyd, vi oppdager at de er insekter som har laget seg ganger og hulrom inne i treverket. Noen steder blir treet løst opp når vi pirker med pinner, og vi klarer faktisk å bore oss gjennom hele treet med pinnene. For et funn.

img_1069.jpgMed utgangspunkt i sopp vi har funnet, jobbet vi med materialet plastelina og laget sopp med ulike former og farger, som vi satt sammen med mose og andre naturmaterialer i en utstilling på Kirsebærdalen.

Vi har funnet Kubbe sin postkasse.

20191119_102848

Ikke langt fra stien der vi går når vi skal til plassen vår i skogen, har vi oppdaget postkassen til Kubbe. Der legger Kubbe brev til oss , og vi kan legge brev tilbake med både spørsmål og svar. I sine brev har Kubbe gitt oss oppdrag. I det siste har vi blitt utfordret til å forske på snø, is og vann. Hva skjer med snøen når den blir borte? -spør Kubbe.

20191112_111348
vi tar inn snø,forsegler og følger med på hva som skjer.

20191112_135749
i løpet av formiddagen har snøen smeltet og blitt til vann. Da vi la denne i fryseboksen, ble vannet omgjort til is.

IMG_1077
Forsker på snøkrystaller med forstørrelsesgalass.

Snø

Sist vi gikk tur til plassen vår oppdaget vi store glitrende snøkrystaller som lå på bakken. Noen snøkrystaller hang i trærne og vi så med en gang at disse ikke var ekte, men de var vakre. Det er nok Kubbe som har hengt dem opp, var vi enige om.

IMG_1111

Han ønsker seg nok snø. Vi ønsker oss også snø, og vi forsøker å skaffe Kubbe snø. Vi vet  at vi trenger vann og kulde, så vi fryser isblokker og bruker ostehøvel til å skrape på isen. Det faller tynne flak av isen som ligner på snøkrystaller og vi må la den ligge på kjølig underlag, slik at snøen skal holde seg i fast form.

Vi blir glade over at vi klarer å lage litt snø til Kubbe, så vi fanger øyeblikket ved å lage en liten film av snøen som daler ned på Kubbe……

MUSEUMSBESØK

Kirsebærdalen har tatt turen til museet til  Lokalhistorisk senter på Karljohansvern, for å bli kjent med begrepet museum. Barna var ivrige på å utforske museet som tar for seg Hortens nyere historie. Etter besøket ville vi formidle til Kubbe at det finnes et museum i Horten som han burde besøke. Vi lagde flygeblader med barnas tegninger av objekter fra museet, som vi la i Kubbes postkasse.

Etter noen dager fikk vi svar fra Kubbe. Han syntes det er fint at det finnes et museum i Horten, og at vi hadde besøkt dette. Noen av barna har fortalt at det også finnes flere museum i Horten, og at disse bør vi besøke.

I det samme brevet fra Kubbe, sier han at det begynner å bli fullt i huset hans i skogen, og han ber om hjelp til å sette opp et nytt bygg til å ha museum i. Han ønsker at dette bygget skal ligge i nærheten av plassen vår i skogen slik at vi kan samarbeide. Vi har tatt utfordringen og tatt i bruk de materialene Kubbe har lagt frem, og det vi har klart å skaffe til å starte byggingen av et nytt kulturbygg.

SNØMASKIN

Vi er fortsatt ivrige etter å lage snø til Kubbe, så vi har bestemt oss for å lage en snømaskin. Vi bruker det vi har og forsøker å lage snøstorm. I glassmonteren vi har på avdelingen setter vi inn en vifte som vi forsøker på best mulig måte til å få snøfnuggene til å fly rundt der inne. Maskinen er under utvikling, følg med på avdelingen.