Junibakken

Pinnemann – om årets prosjekt

I Skavli barnehage bruker vi prosjektarbeid som arbeidsmetode. Fellesskapet som oppstår i gruppa når vi jobber sammen i prosjekt, gir en god arena for vårt arbeid med relasjoner, lek og omsorg. Å være sammen i et felles prosjekt skaper inkluderende leke- og læringsmiljøer. Gjennom prosessene i prosjektet får vi en unik mulighet til å møte, se og støtte barna.

Hvert år tar vi utgangspunkt i en nøye utvalgt bok som vi jobber med gjennom hele barnehageåret. I år har begge småbarnsavdelingene valgt å boka «Pinnemann» av Julia Donaldson og Axel Scheffler.

«Pinnemann» handler om en pinnemann som bor med sin kjære pinnefamilie i sitt familietre. En dag skjer det som er starten på en rekke hendelser som skal føre han langt vekk fra familietreet sitt. Han møter på mange utfordringer og sliter med å bli sett for den han egentlig er. Kommer han noen gang til å finne hjem igjen?

Boka har tekst på rim og store, detaljrike illustrasjoner. Den inneholder mange elementer vi kan bruke i et tverrfaglig helårsprosjekt, og som vi kan spinne videre på sammen med barna gjennom samtaler, felles opplevelser og bruk av kreativitet og fantasi. Vi jobber ut ifra et medvirkningsperspektiv, hvor vi ønsker at barna så langt det er mulig får være med og påvirke prosessen underveis, og der alle kan delta utifra sine egne forutsetninger.

Gjennom prosjektet vil vi jobbe tverrfaglig med alle de syv fagområdene i Rammeplan for barnehagen (KD 2017), men har valgt å ha hovedfokus på fagområdene «Kommunikasjon, språk og tekst» og «Natur, miljø og teknologi».


På denne siden vil vi dokumentere prosjektet «Pinnemann» underveis i prosessen.
Nyeste innlegg vil ligge øverst. Deretter kommer innleggene nedover i kronologisk rekkefølge fra start til slutt.


Kråka faller ut av redet og vi lager vårt eget sykehus

Kråka har vært med oss en stund nå og har sin faste plass i reiret sitt i taket. Der følger den med på hva som skjer. En dag vi hadde satt oss ned for å ha samlingsstund, skjedde det noe uventet. Kråka datt ut av reiret og landet på gulvet. Den prøvde å fly opp igjen, men den kunne ikke bevege vingen! Vi ringte til sykehuset, men der hadde de ikke plass for kråker, sa de. Vi måtte hjelpe den selv. Vingen ble spjelket og den fikk bandasje rundt. Etterpå måtte kråka hvile i en seng. Barna viste mye omtanke for kråka. Den fikk mye kos og trøst.

Etter to-mat den dagen kom barna inn til en forandret avdeling. Vi har laget sykehus som nytt lekemiljø! Vi har sett at prosjektet trengte en ny retning, og vi ønsket å fokusere på rollelek og det å vise omsorg og hjelpe hverandre.

Vi ser allerede mye god lek i det nye sykehuset. Vi har endel utstyr og det er rom for mange ulike roller og inngangsporter til leken. Noen kjører ambulanse, noen sitter foran PCen på legens kontor og noen vil operere. Flere barn kommer med syke dyr som har vondt i halsen eller trenger bandasjer, og det blir satt mange sprøyter og gitt mange doser medisiner. Det blir spennende å se hvordan leken vil utvikle seg videre.

Fra Rammeplanen: «Barnehagen skal ivareta barnas behov for lek. … Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. … Personalet skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketemaer.»


Dette var de nyeste innleggene! Vil du lese om prosjektet fra begynnelsen? Herfra ligger innleggene nedover i kronologisk rekkefølge:


Starten av prosjektet – vi gjør oss kjent med boka

Vi har startet prosjektet gjennom å kopiere og laminere alle sidene fra boka. Bildene har vi hengt opp med borrelås på veggen, i barnas høyde. Barna viser mye interesse for bildene.

På badet har vi hengt opp bilder av dyrene fra boka. Det er ganske mange dyr som er med på illustrasjonene. Barna peker og benevner, og vi snakker sammen om dyrene vi ser.
Ved å bruke bilder på vegg, blir barna kjent med boka på en litt annen måte enn å lese. Da får vi inkludert alle, også de aller yngste. Vi har også bøkene tilgjengelig, og leser høyt for de som vil.


Pinnelek

Vi har en kasse med pinner som vi har samlet på turer i skogen. Vi ser at Pinnemannboka og bildene fra den har trigget fantasien til barna og alle typer pinner kan bli Pinnemann. Vi finner Pinnemann «overalt»!

Pinnene våre er tilgjengelig side om side med «vanlige» leker. Pinnene er både naturmateriale og udefinerbart materiale. De kan brukes på mange ulike måter, og bli til hva som helst. De yngste barna sanser og utforsker materialet blant annet ved å kjenne, se, smake og lukte. De litt eldre tar med seg pinnene inn i leken, gjerne i kombinasjon med mer definerte leker.

En dag hadde flere av pinnene fått øyne. Disse pinnene blir brukt som dokker og tatt med rundt omkring. Det finnes tydeligvis mange slags pinnemenn og pinnedamer!


Hvem bor her?

Vi oppdaget et bilde på et tre. Er det et skilt? Kan det være pinnefamilien som bor her?


Den magiske trestammen

Vi har laget en magisk trestamme som brukes i forbindelse med prosjektet. I trestammen dukker det opp ting til oss, men den kan kun åpnes ved å si de magiske trylleordene sammen. «Subbedi, subbeda, subbe-du!»

Trestammen bruker vi til samlingsstund. Vi har fast rutine med samling hver dag, og av og til har vi med trestammen. Spennende elementer skaper felles opplevelser i gruppa. Vi har også hatt felles samlingsstunder sammen med Mattisskogen ute, der barn fra hele barnehagen kan få bli med hvis de har lyst. Det er fint å dele med hverandre, og se at barn fra andre avdelinger, til og med de eldste i barnehagen, blir engasjert i våre prosjekter.


Hvem er det sin fjær?

På flere turer har vi funnet grå og svarte fjær. Hvor stammer de fra? Har noen mistet dem? Noen av barna tror det er en kråke som har mistet fjærene sine. Flere av barna er opptatt av fuglene som er med i pinnemannboka, og særlig kråkene er populære. Kra, kra! Er dette et spor? Vi får se hvor det fører hen…


Vi finner flere fjær, og hører «kra kra»-lyder

Vi har funnet flere fjær! Er det denne pinnemannen som har tatt de med seg til oss? Vi har tatt med oss fjærene tilbake fra tur og samlet de i en kurv inne på Junibakken, så vi kan ta de fram og se på de sammen.

Flere ganger har vi også hørt «KRA, KRA, KRA» lyder fra skogen. Hvem lager disse lydene? Har de noe med fjærene og gjøre?


Ukas ord

Hver uke setter vi fokus på et nytt ord, relatert til prosjektet vårt. Vi har med konkreter, ser på bilder og lærer tegnet for ordet. Barna er ivrige på å lære tegn. Toåringene lærer tegnene fort og flere av de spør etter tegnet for masse nye ord. Vi ser at ettåringene også prøver seg på tegnene, og at flere kan tegnet for blant annet pinne og blad. Vi ønsker at hele gruppa skal lære seg tegn, da vi ser at det støtter opp under verbalspråket og gjør det lettere å forstå og gjøre seg forstått.

Gjennom prosjektarbeidet vårt er hovedmålet å skape et inkluderende fellesskap. Vi har valgt å knytte ukas ord til hva som skjer i prosjektet vårt akkurat da. Det å se nærmere på ord og begreper, øve på å si ordet og lære oss tegnet, blir et ledd i det å få med alle i prosjektprosessene. Hva er egentlig en pinne?


Stubben

En dag vi gikk på tur til et nytt sted i skogen, fant vi en fjær i et hulrom i en stor stubbe.

Neste gang vi var på tur, gikk vi også innom stubben. Og vi fant en fjær til! Det var merkelig. Fjærene lignet på de vi har funnet før, vi tror det kanskje er kråkefjær. Det dukket også opp noen fargerike fjær.

Vi fortsatte å gå innom stubben. Hver gang dukket det opp noe nytt. Svarte fjær, fargede fjær, glitrende ting og en slags svart pels har vi funnet. Barna syns det er spennende at det dukker opp skatter i stubben. Vi har tatt med oss alt tilbake til barnehagen.


Penger

Sist vi gikk til stubben, så stubben først helt tom ut. Men da barna begynte å grave litt, fant de noe… Det var ekte penger, tre mynter fant vi. Spennende!

Noen ville helst ha alle pengene selv, men vi fant ut at det var best å ta de med til barnehagen og passe godt på de. Vi har gjemt alle skattene våre inni den magiske trestammen vår. Da er det ingen som finner de, og så kan vi ta de fram og kikke nærmere på skattene når vi vil.

Vi lurer veldig på hvor disse myntene kommer fra. Kanskje en tyv har gjemt pengene? Og nå som vi har tatt pengene; er det vi som er tyver da?


Gull

Den stubben… er den magisk? For det dukker opp nye ting til oss hver gang vi kommer dit. Sist fant vi penger, men nå har vi funnet både PENGER og GULL!

Denne gangen delte vi oss i to grupper, ettåringene og toåringene. Hver gruppe gjorde hver sine funn. På den måten kan vi tilpasse opplevelsen etter barnas nivå, og vi sikrer at alle får ta del i prosjektet. Vi ønsker at alle skal få være med å finne, og at alle skal få være med å sanse, utforske og undre seg. Ettåringene kikket, kjente og smakte på gullet. Toåringene fant mer gull og enda flere penger. Igjen tok vi med oss alt og gjemte det.


Nøkkelen

Nå begynner de fleste barna å skjønne rutinen med stubben og er spente på om det ligger noe der når vi kommer. Vi har gått på tur til stubben igjen, og denne gangen fant vi verken penger, gull eller fjær… men vi fant en nøkkel!

«Nøkkel!»

«Hva kan vi bruke nøkkelen til da?»

«Låse opp!»

«Ja, låse opp ja! Hvem tror dere det er som har lagt nøkkelen i stubben?» Akkurat da hørte vi en lyd fra noen trær i nærheten: «kra, kra!» (det var en rar tilfeldighet og faktisk helt på ekte) og noen barn sa «kråka!» Hva er dette for en kråke egentlig?

Vi prøvde nøkkelen i alle dører vi kunne finne ute og inne i barnehagen, men nøkkelen passer ikke i noen av låsene vi har prøvd. Lurer på hva dette er for en nøkkel? Med nøkkelen trygt gjemt i «den magiske trestammen» sammen med skattene våre tar vi helg og håper på flere ledetråder neste uke…


Reiret

Det har dukket opp et rede inne på avdelingen. Det lyser og er fullt av skatter! En dag da vi kom inn, hørte vi «kra, kra, kra»-lydene igjen. Det hørtes ut som om lydene kom fra reiret, men det var ingen kråke der.


Vi finner et skrin med et brev

Vi fortsetter å gå til den magiske stubben i skogen, det er spennende å se om det dukker opp noe nytt. Nå har vi funnet et skrin. det var låst med en stor hengelås. Vi prøvde å åpne skrinet, men det gikk ikke, for hengelåsen måtte låses opp først. Hvordan skulle vi løse det, vi hadde jo ingen nøkkel? Så dumt det var da. Jaja!

Her var det viktig for oss at barna selv skulle forstå koblingen til nøkkelen vi tidligere hadde funnet. Heldigvis kom forslaget, og vi hentet nøkkelen og prøvde den i hengelåsen. Og jammen passet den! Nå kunne vi åpne skrinet. Hva var det inni? Penger? Gull? Godteri?

… Et brev!

I brevet stod det: «Takk for at dere passer på skattene mine – Jeg kommer snart – Følg med i reiret» og så var det bilde av en kråke!


Advent på Junibakken – kråka har kommet!

Da jula kom til Junibakken dukket det opp både peis, nisser og rampenisser, og sist, men ikke minst: 1. desember dukket kråka endelig opp i reiret. Den hadde med seg noe til oss, en smakeboks! Hver dag i adventstiden hadde vi samlingsstund foran peisen, og hver dag hadde kråka lagt noe nytt i boksen. Vi har smakt på mange gode julesmaker i løpet av desember. Favoritten til de fleste var nok dadler.

Kråka har foreløpig fått navnet «Kråka» og skal følge oss videre i 2022. Tanken er at den skal fungere som en prosjektmarkør / rød tråd i prosjektet vårt. Vi gleder oss til fortsettelsen!


Pinnemanns lekerom

Vi har ordnet et nytt lekemiljø inne på «sklirommet» (som nå ikke er sklirom lenger). Der har det flyttet inn masse nye pinnefolk. Vi ser mye god rollelek, der pinnene fungerer som dukker. Pinnefolket handler i butikken, lager mat, spiser, sover, slokker branner og prater med hverandre. Det er også populært å ta med pinnene og leke oppe i «borgen». Alle barna på avdelingen leker i dette rommet, fra de yngste til de eldste, og det er plass til mange typer lek samtidig.

Vi ønsker å lage inkluderende lekemiljøer med forskjellige materialer, der alle barna kan delta og oppleve glede i ulike typer lek. Vi legger til rette for utvikling av vennskap og sosialt fellesskap. I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne (Lek og Vennskap og fellesskap, Rammeplan for barnehagen, 2017).


Fugler og fjær

Etter at kråka flyttet inn, har det begynt å dukke opp fuglebilder og fjær rundt omkring på Junibakken. Fjærene brukes til lek, undring og utforskning. Hvordan kjennes de ut? Hvilken farge har de? Fjærene kan fly hvis vi blåser på de, og de kiler under nesa.

Bildene gir grunnlag for samtaler om de ulike fuglene. Hva heter de? Hva spiser de? Hvor bor de hen?

Vi har også fryst fjær inn i isklumper og fulgt med på hva som skjedde når isen ble puttet i varmt vann i forbindelse med vannlek.

«Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener» og «får kunnskap om dyr og dyreliv» (Natur, miljø og teknologi, Rammeplan for barnehagen, 2017).


Vi lager fuglemat

Vi har lagd mat til fuglene! Vi brukte delfiafett, solsikkefrø, havregryn og tørket aprikos (tørket aprikos er nemlig Junibakkens favorittsnacks, og vi tror fuglene også liker det). Pinnemann måtte være rørepinnemann og ble ganske varm på føttene sine, stakkars. Nå håper vi at fuglene snart oppdager maten, så vi kan kikke på dem gjennom vinduet.

«Barna skal gjøre erfaringer med å gi omsorg og ta vare på omgivelsene og naturen» (Bærekraftig utvikling, Rammeplan for barnehagen, 2017).