Junibakken

Plass bakpå kosten

I hele dette barnehageåret har vi på Junibakken et prosjekt med utgangspunkt i boka “Plass bakpå kosten” av Julia Donaldson og Axel Scheffler. Å jobbe med litteratur gir oss en felles plattform for lek og samspill. Temaer som vennskap, inkludering, følelser og det å hjelpe hverandre er viktige i boka og vil også være gjennomgående i vårt prosjekt. Hovedmålet er at barna skal oppleve fellesskap og positive relasjoner. Gjennom arbeid med hekseprosjektet vil alle fagområdene i Rammeplanen inkluderes. Vi har valgt å fordype oss i fagområdet Kunst, kultur og kreativitet, og skal fokusere på estetiske opplevelser, utforskning og sansing. Vi vil blant annet stifte bekjentskap med heksa og dyrene fra boka, ulike naturtyper og naturelementer. Vi kommer til å legge stor vekt på et mangfold av kunsteriske og kreative inntrykk og uttrykk. Vi er åpne for barnas innspill og vil utvikle prosjektet utifra barnas interesse.


 

Nyeste innlegg ligger øverst. Deretter ligger innleggene i kronologisk rekkefølge fra øverst til nederst. Denne gangen ligger det tre nye innlegg etter hverandre! 


Brevet fra dragen

Første dagen etter en lang juleferie oppdaget vi at Mjau-Mjau var borte. Er det noe vi har lært oss, så er det at Mjau-Mjau av og til tar seg noen turer ut alene, og når Mjau-Mjau er borte, skjer det nesten alltid noe spennende. Vi gikk ut for å lete og barna ropte etter katten. På plassen vår var det et barn som oppdaget et slags brev på bålplassen. Det lignet litt på en flamme og det stod noe på det: «Jeg er en drage, så slem som bare det. Kan dere lage mitt portrett, så alle kan få se? Drago» Det var et brev fra dragen! Barna har vært veldig opptatt av dragen før jul. Når vi synger heksesangen, brøler alle skikkelig høyt når vi synger om dragen, og vi har sett at de har lekt drager som jager hverandre. En frydefull, litt skummel og veldig morsom lek. Nå hadde vi fått et oppdrag! Av selveste dragen! Dagen etter satte vi igang med å lage dragens portrett (nå har noen av barna lært seg et nytt ord også). Følg med i neste innlegg for å se hvordan det gikk.


Vi bygger en drage

Etter oppdrag fra dragen satte vi i gang med portrettet. Vi ville lage noe stort, for dragen er jo stor og farlig. Vi valgte oss en vegg og målte og tegnet opp, samt teipet opp konturer. Deretter slapp vi barna løs, i små grupper så alle kunne få utfolde seg mest mulig og på sin måte. Det store papiret lå på gulvet og barna fikk gå rundt i bare bleia. Vi brukte svamper og masse maling!

Når kroppen var på plass, begynte vi på halen. Vi ønsket at halen skulle stikke ut i rommet, så dragen blir mer «levende». Halen ble bygget med en base av hønsenetting, dekket med flere lag avispapir med lim/vann-blanding. Til slutt ble den malt. Alle barna har bidratt med å lime fast avispapir og å male.

Da halen var ferdig, begynte vi på hodet. Hodet ble bygd med samme teknikk som halen, med et skjelett av hønsenetting og deretter lim/vann/avispapir og maling.

Barna har vært veldig ivrige og det virker som de kjenner stolthet og eierskap til denne dragen vi bygger i fellesskap. «Opplevelser med kunst og kultur i barnehagen kan legge grunnlag for tilhørighet, deltakelse og eget skapende arbeid» (Kunst, kultur og kreativitet, KD 2017). Nå gleder vi oss til å jobbe videre på dragen!

Nytt innlegg kommer når den er ferdig.


Dragens ild, og mat på bål

Når katten Mjau-Mjau løper til skogs, kan allting skje. Vi måtte ut og lete som vanlig, og barna var sikre på at Mjau-Mjau måtte befinne seg på plassen. Da vi kom dit, fant vi ingen Mjau-Mjau, men vi fant derimot noe veldig spennende, nemlig et nytt brev fra dragen! Den takket for portrettet, og skrev at den ble «glad og nesten snill». Og så spurte den om vi ville lage mat på dens ild! Kult! Men vi måtte først finne ilden. Bålplassen vår var våt og kald, ikke noe tegn til ild der. Hvor kunne det være ild? Noen av barna skjønte etterhvert tegninga og begynte å lede an mot grillhytta. Der fant vi både Mjau-Mjau og et ferdig, varmt og deilig bål! Vi grillet herlige ostesmørbrød på bålet og hadde det veldig hyggelig sammen.

Vi «legger til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskap» (Kropp, bevegelse, mat og helse, KD 2017).


 

Vil du lese om hele prosjektet? Herfra ligger innleggene i kronologisk rekkefølge fra øverst til nederst. 

 


Boka, kosten og katten

Vi startet prosjektet med å henge opp laminerte bilder fra boka «overalt» på avdelingen, i barnas høyde. Bildene er festet med borrelås så de kan tas ned og sees på. Vi ønsket med dette å skape interesse for figurene fra boka. Med de eldste barna (toåringene) har vi lest i boka og hatt samtaler rundt bildene. Foreløpig brukes boka mest som en pekebok, det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg i løpet av året.

F23FE094-B852-4D4A-B508-CA53998915CE.jpeg

Vi lagde også en stor heksekost av en trestamme og kvister vi fant i skogen, og hang den opp i taket på avdelingen. Det ser litt ut som den flyr. Barna er opptatt av kosten. De peker opp på den, og noen kommer med ytringer som «kost», «heks», «fly» og «høyt oppi lufta». 

En dag dukket heksekatten opp. En fin kosekatt, ganske lik katten i boka. Den ble raskt populær blant barna og de ga den navnet Mjau-Mjau. Barna viser mye omsorg for Mjau-Mjau. Den får mye kos og oppmerksomhet.

A5200A25-ED5F-460F-B66B-FB98A416EFBB


Heksesangen

Vi har samlingsstund hver dag, både spontane og planlagte. Samlingene gir oss masse glede og styrker fellesskapet på avdelingen. Barna får oppleve spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale («Kommunikasjon, språk og tekst», KD 2017).

Det mest populære er vår helt egne heksesang. Det spilles ukulele og synges av full hals, det danses og hoppes. Vi synger om heksa på kosten, katten, hunden, fuglen, frosken og den kjempeskumle dragen. Flere av barna løper og henter ned bilder fra veggen og peker på de som vi synger om.

8012AA50-DB26-4AAC-B1CD-D92ECDE117B2

Heksesangen (melodi: «Hjulene på bussen»)

Når heksa flyr på kosten går det opp og ned, opp og ned, opp og ned / når heksa flyr på kosten går det opp og ned / over hele skogen

Og katten på kosten sier «mjau mjau mjau, mjau mjau mjau, mjau mjau mjau» / og katten på kosten sier «mjau, mjau, mjau» / over hele skogen

Og hunden på kosten sier «voff voff voff, voff voff voff, voff voff voff» / og hunden på kosten sier «voff voff voff» / over hele skogen

Og fuglen på kosten sier «pip pip pip, pip pip pip, pip pip pip» / og fuglen på kosten sier «pip pip pip» / over hele skogen

Og frosken på kosten sier « koæk koæk koæk, koæk koæk koæk, koæk koæk koæk» / og frosken på kosten sier «koæk koæk koæk» / over hele skogen

Og dragen under kosten sier «uæææh! uæææh! uæææh!» / og dragen under kosten sier «uæææh!» / over hele skogen

Og heksa på kosten sier «hihihi, hihihi, hihihi» / og heksa på kosten sier «hihihi» / over hele skogen

Og Junibakkenbarna de vil være med, være med, være med / og Junibakkenbarna de vil være med / over hele skogen


Heksehuset

En dag vi fikk vi en leveranse til barnehagen, i en kjempestor pappeske. Vi tok med den tomme pappesken inn på avdelingen, så barna kunne leke med den. Det ene førte til det andre, ved hjelp av en kniv og litt tape ble esken forvandlet til et ekte hus med dør og vinduer. Noen uker senere, mens vi malte tryllekunst med sprayflasker, fant vi ut at vi skulle male huset også. Barn og voksne sprayet løs og huset ble fargerikt og fint! Et skikkelig pepperkakehusaktig heksehus.

 

9EF7FF1A-AAE5-440D-95CD-04DC7FD38E5105FED5C3-1B14-47FF-8CEE-DBDE264A67B2

Det hører med til historien at de voksne trodde huset skulle holde et par dager, men det står fortsatt, flere uker senere, etter MYE bruk.

4CF4D7DF-7FB4-47B3-B721-923DCB91B3D4


Plassen

Barna skal få mulighet til å være ute og oppleve naturen i ulike årstider. Vi legger til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruker naturen som arena for lek, undring, utforskning og læring («Natur, miljø og teknologi», KD 2017).

Vi har funnet oss en egen plass i skogen, som vi kan gå på tur til og gjøre til vår egen. Vi har overtatt den gamle plassen til en annen avdeling, men den har ikke vært i bruk på en stund. Vi har vært på endel turer for å rydde og ordne på plassen. Vi har rakt og kostet, ryddet bålplass og satt opp seil som ly for regnet.

35D97F89-A7CD-4F91-B205-E4E440A2F33AD9CF0CF4-F272-4EFC-96C4-B03D72E2B56626D1B043-AB43-4934-BEF5-DB09B6325469

Masse glasskår, skrot og søppel har vi plukket. Hvorfor er det søppel i skogen?

2BEF85D5-E04B-4091-865D-88C3CDD93EBF

Egenprodusert småbarnshuske har vi også fått hengt opp:

0BBEDE4D-08F7-4CFE-8745-9964D8195071E69063B3-1B29-4438-8357-3EA035EE88E4

Turene til plassen har vært fulle av felles opplevelser og erfaringer. Sammen har vi utforsket skogen på plassen, sett på sopp og mose, blader og småkryp. Vi ser frem til å bruke plassen som en naturlig del av hekseprosjektet.

 


Da katten Mjau-Mjau ble borte og vi fant heksas hatt

En dag ville katten Mjau-Mjau bli med oss ut og leke. Men Mjau-Mjau rømte ut i skogen alene og forsvant! Stakkars katt, helt alene i skogen. Tenk om den ikke fant veien tilbake! Vi måtte lete etter den. Vi gikk ut i skogen, flere av barna løp avsted mens de ropte på katten.

304DE41C-ADE9-4A85-B221-FA790EFDE9F9

Steiner ble løftet på, trestammer undersøkt og vi kikket både opp og ned og rundt omkring.

848CC6CB-333F-4730-968E-A88485A28A6D

Etter å ha ropt høyt i kor noen ganger, syns noen av barna at de hørte en kattelyd (evnen til innlevelse er det ingen ting å utsette på). Vi fulgte denne lyden og havnet oppe ved plassen vår. Der fikk et barn øye på Mjau-Mjau ved foten av et tre! Puh! Gjensynsgleden og lettelsen var stor.

39889F0C-D0A2-466E-AFB8-31B3079F7549A2FBC051-DA1B-4822-9CFE-5FF056E32A6E

Men ikke nok med det… i treet hang det en heksehatt!

7CCCAD81-7F69-4FAC-9E30-E6334B24F12F

 

 

C8976A8C-1315-4F4F-B91B-0F4A8030CDF8

Hatten ble med tilbake til avdelingen og henger nå på kosten i taket.

1254FC88-A6AB-48FA-9A3E-1D251C75B9DC

Er dette heksas hatt? Har hun mistet hatten sin? Hvor er heksa nå?


Gjenoppbygging av plassen

En dag vi kom til plassen hadde det vært noen der i helgen og ødelagt den! Alt vi hadde bygd opp var revet ned og hugget/saget i stykker… Det så ikke pent ut! Skikkelig nedtur for store og små.

Vi satte i gang med å bygge opp plassen igjen… Vi tok med de eldste barna på avdelingen på tur i små grupper, og de fikk prøve seg på å håndtere verktøy som hammer og sag. Det å kunne få bruke ekte verktøy og bidra til å gjenoppbygge plassen, gir mestringsfølelse for barna og de får også en sterkere tilknytning til plassen.

 


Ukas ord er: «Katt»

Vi bruker «ukas ord» som en del av hekseprosjektet vårt. Med hjelp av ukas ord utforsker vi ulike ord knyttet til prosjektet. Barna får videreutviklet sin begrepsforståelse og får et mer variert ordforråd («Kommunikasjon, språk og tekst», KD 2017, s. 48). Vi lærer oss også tegnet for ukas ord. Tegn til tale støter og styrker barnas språkutvikling.

I noen uker har vi hatt «katt» som ukas ord. Vi kjenner jo til Mjau-Mjau nå, men hva er egentlig en katt? Hvordan ser den ut, hvordan høres den ut, hvordan kjennes den ut, hva forbinder vi med den? Hvordan beveger den seg, hva spiser den? Finnes det ulike katter?

Vi har laget en boks med bilder av katter utenpå, og med pels inni. Barna kan kjenne på pelsen gjennom et hull. Er det kanskje en katt inni boksen?

Vi har sett på bilder av ulike katter. Katter har forskjellige farger på pelsen. Noen er litt store og noen er ganske små. De fleste har fire bein, to ører oppå hodet og en hale.

Vi har hørt på kattelyder på Youtube og funnet ut at katter kan lage veldig mange forskjellige lyder. Vi har også hørt på katteopera («Duetto buffo di due gatti» av Gioacchino Rossini), noe barna syns var veldig spennende. De satt helt stille inne i kuben vår og lyttet aktivt. Hvor kom musikken fra? Var det virkelig ekte katter som sang?

En dag var Mjau-Mjau borte (igjen) (den har en tendens til å stikke av noen ganger) og vi måtte rope og lete. Heldigvis hadde den ikke kommet seg så langt, men satt og ventet på oss i den lille skogen inne på barnehagens uteplass. Mjau-Mjau hadde en gave til barna, nemlig katteører på hårbøyle!

IMG_7480IMG_7478IMG_7483IMG_7477

Etter dette har det vært mye kattelek på avdelingen vår. På med ører, og vips så blir vi forvandlet til katter som krabber rundt og mjauer og hilser på hverandre.

 


En skikkelig gammel (hekse?)sko – arkeologisk funn på plassen

En dag vi var på plassen snublet vi over en skikkelig gammel sko! Den hadde vi aldri sett før. Rart, så mye som vi har vært der. Den må ha ligget der veldig lenge, for den var ødelagt og skinnet var begynt å gå i oppløsning, og det hadde vokst masse røtter gjennom sålen. Vi tok den med tilbake til Junibakken for å legge den til tørk.

IMG_7501

Vi undret oss over hvem som kan ha eid den. Ser den ikke ganske heksete ut?

Noen dager etter viste vi den frem i en felles samlingsstund ute. Mange barn fra flere ulike avdelinger var med. Vi er nå ganske sikre på at det er en stor, ekte heks sin sko. Kanskje en veldig gammel heks? Kanskje en som har bodd på plassen vår før? Spennende!