Junibakken

Årets prosjekt tar utgangspunkt i bildeboken «I babblarnas rotebod» av Anneli Tisell. Boken handler om at babblarna leter etter ulike ting i roteboden sin. Røde ting, lange ting, små ting, for å nevne noe. Små barn samler, gjemmer, liker å hjelpe til med å lete, sorterer, og utforsker farger og former så dette tenkte vi var et godt utgangspunkt for bok på småbarn i år, spesielt siden vi er opptatt av sansing og lek med udefinerbare materialer. Hovedmålet med prosjektet er å gi barna gode opplevelser i fellesskapet, noe som vil være med på å styrke relasjonene i gruppa. Mattisskogen vil ha prosjekt rundt samme boken, og dette håper vi kan være med på å gi barna et fellesskap på tvers av avdelingene. Dette er et tverrfaglig prosjekt hvor alle fagområdene er med, men vi vil fordype oss i fagområdet «antall, rom og form». Vi skal legge til rette for at barna skal utforske og oppdage matematikk gjennom lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling.


Sist oppdatert: 24.01.2023


Kick off – Roteboden har offisielt åpnet


Alle figurene flytter inn i roteboden

I dag var det noe gøy som skjedde i roteboden. Alle babblarnafugurene hadde bestemt seg for å flytte inn på junibakken. De satt i en grønn kasse hver, og hadde med seg mange ting i sin egen farge. Disse tingene tenkte de at barna hadde lyst å leke med. Det var gøy med ting i de ulike fargene, men det var bamsene som opptok barnas oppmerksomhet mest. De ble båret rundt, lekt med og koset masse med. Noen fikk til og med sove med barna i vogna.

Lek med babblarna-inspirert lekemiljø

Vi har stort fokus på lekemiljø og sansing i prosjektarbeidet vårt, da de aller minste barna er veldig taktile i måten de utforsker. Gjennom å sanse og bruke kroppen i lek og utforsking lærer barna om seg selv, om andre og omgivelsene sine. Ved å bruke udefinerbare materialer i et lekemiljø utforsker barna mer, de prøver ut materialenes ulike funksjoner og leken blir mer fantasifull og kreativ. Vi ser også at denne type lek er veldig samlende, hvilket er bra for fellesskapet.


Vi finner fine høstfarger i skogen

VI har vært på tur i skogen på leit etter fine høstfarger. Vi fant blader i ulike farger som vi samlet oppi bøtter. Vi tok så turen innom babblarna plassen vår. Her var alle babblarna figurene. Hvilke farger hadde vi på bladene? Og hvilke farger hadde de ulike figurene? Vi prøvde oss litt frem. Vi fant ut at vi ikke hadde blå eller rosa blader, men kunne vi finne andre ting som var i disse fargene? På vei hjem gikk vi forbi grillhytta. Barna stoppet opp og sa «diddi?» Vi banket på for å se om Diddi var der… Ingen svarte. Er dette huset til Diddi?


Vi skaper våre egne babblarna figurer


Babblarna plassen

Alle barn og voksne på Junibakken har vært med å lage et skilt som nå henger på plassen vår i skogen. Det var stas å ta turen dit og se det fine babblarna skiltet vårt henge høyt oppe i lufta. Her skal vi gi barna mange fine opplevelser og erfaringer, men plassen må ordnes litt, da det har vært noen der og ødelagt litt. Vi undret oss litt sammen med barna om hvem det kunne være som hadde gjort det. Kunne det være babblarna? Neeeeei sa barna. Da var ihvertfall det oppklart. Babblarna er greie!


Vi utforsker materialet teip og babblarna drar på juleferie

De siste ukene har vi hatt en førskolelærerstudent hos oss, som har hatt fokus på barnas utforsking med udefinerbare materialer, og de stor mulighetene dette gir for kreativ lek og læring. Helt i tråd med det vi driver med på Junibakken. Vi fant fort ut at dette var noe vi kunne dra inn i prosjektet vårt. Hun hadde fått tildelt materialet tape. Hva kan man egentlig gjøre med tape? Hun startet med å observere hva barna selv gjorde med tapen, så tok hun utgangspunkt i dette når hun planla hvordan hun skulle tilrettelegge lekemiljøet inne i roteboden når det var prosjektsamling. Det viste seg fort at det er uendelig med ting man kan gjøre med tape, og barna syntes dette var veldig spennende. Interessant og inspirerende for oss andre. Babblarna var med oss både i samlingene og på de ulike turene. De hang i teipen, hoppet på tapen, ble dratt rundt av teipen, for å nevne noe. Det viste seg at babblarna likte tapen så godt at de ville ta den med seg på juleferien sin. Så på den siste dagen til studenten avsluttet hun med en løype hvor barna utforsket ulike lyder man kan lage ved hjep av tape, og avslutningsvis så hoppet både tapen og babblarna figurene oppi pappesken som skulle ta dem på ferie. Vi håper de koser seg masse og så ser vi de på nyåret.

God jul!


Babblarna kommer hjem fra ferie

Fredag sjette januar. Dagen babblarna endelig kom tilbake til junibakken. Det startet med at det ringte i dørklokka på avdelingen. Da skjønte barna at noe skulle skje. På utsiden av avdelingen fant vi en koffert. Spennende. Vi satte oss ned i samling og prøvde å få den opp. Det var ikke lett. Alle barna brukte musklene sine men det var nytteløst. Så fant vi ut at om vi alle samarbeidet om å trylle og synge en magisk sang, kanskje den da ville åpne seg? Alle tok frem trylle-hendene sine, og så sang vi Hokus og pokus…Og……Plutselig ristet det i kofferten og den gikk opp! En etter en spratt babblarna figurene frem. De lekte litt titt tei, gjemte seg og kom frem før de hoppet mot barna. Til barnas store fryd. Det var en gjeng med veldig glade barn som tok vel i mot dem. Babblarna hadde tatt med seg noen bilder fra ferien sin. De hadde kjørt fly høyt oppe på himmelen og lekt i et fargerikt hus. Men det stoppet ikke her. Oppi kofferten lå det noe mer…. enda en koffert?

Babblarna har med seg et oppdrag til familiene på junibakken

Denne våren vil Diddi bli med et barn hjem hver fredag. Hun har med seg en dagbok hvor foreldrene skal skrive litt om hva barnet/familien gjør sammen med Diddi. I samlingsstund på mandager leser vi fra dagboken og ser på bildene sammen. Hvis barnet ønsker kan det få være med å peke på bildene og/eller fortelle. Dette er en fin måte for familiene til å kunne være delaktige i prosjektet og til å bidra i noe som er meningsfylt for barnet fra barnehagen. Barnet opplever på denne måten en sammenheng mellom barnehage-hjem gjennom prosjektet. Vi håper også at barna gleder seg til det blir deres tur, og at de kanskje kan kjenne på ulike følelser som mestring, stolthet og glede ved at vi snakker om hva Diddi har gjort hos akkurat det barnet.


Diddi på hjemmebesøk

Diddi har nå vært på helgebesøk hos tre barn. Spente barn har vist stor glede over å høre at det er deres tur til å få med seg kofferten hjem. Diddi har fått være med på å lage middag, bursdagskake, sett på tv, vært med på aketur, og lekt med kosedyrene og lekene til barna for å nevne noe. På mandager har vi samlet oss i samlingsstund for å høre hvordan barnet og Diddi har hatt det. Det har vært stor stas å være den som sitter med kofferten, og kunne vise frem bilder fra helgen. Vi ser at dette har vært veldig positivt, både for enkeltbarn, men og for fellesskapet. Vi samles om noe, vi lytter til det barnets opplevelser, vi unner et barn all oppmerksomheten, og et barn får øvd seg på å stå i sentrum. Barna får vise en del av hjemmet sitt i barnehagen, og hjemmet får med seg en del av barnehagen hjem.