En hyllest til Squashen!

Jeg har en hjemmedyrket squash, som jeg ikke får brukt. Kan vi redde den?


I år har vi valgt at 4 åringene skal få et ekstra ansvar for varmmaten. Det innebærer planlegging, tilbereding og servering av et måltid til hele barnehagen. Det innebærer også testing av retter og nye oppskrifter. Denne dagen hadde vi fått en kjempe stor squash som trengte å reddes, og det ville være nok til en smakebit til alle på Lønneberget.

Vi valgte en enkel oppskrift fra nett; Friterte squash med dip. Frityrsteking tar litt tid, men når det er til en avdeling, rekker vi det fint. Vi trengte mel, paprikapulver, salt, pepper, egg, melk og olje. Og squash selvfølgelig! Dip lagde vi av naturell youghurt, honning, salt, pepper, sitron og frisk basilikum.

Vi hadde med oss to kokker fra Lønneberget denne dagen. To barn som var veldig klare for å ta ansvar for squashen. Vi var enige om at den lignet veldig på agurken, og at den smakte godt rå. Squashen måtte deles i skiver, ristes i poser med mel og krydderblanding, før den ble duppet i egg og melkeblandingen. Frityrstekingen i pannen måtte voksen ta seg av, men alle fulgte nøye med fra siden. Så kommer det som er det aller beste med å være kokk – smaking! Alle kokker må smake på maten de serverer! Trenger den mer salt? Smaker dippen for mye honning?

Vi serverte både rå og friterte squash som et lite smakstillegg til lunsjen denne dagen. Tilbakemeldingene var varierende (som forventet!) Noen syns de var kjempegode, andre klarte seg med en liten bit.


En uke senere vil vi fortsette å smake på varianter av squash. Vi har fått flotte zucchini squash fra lokale bønder, som vi skal lage squash-pizza og squash-pinner med pestodipp til hele barnehagen! Fire kokker fra Lønneberget var med på kjøkkenet i dag. Dippen ble laget av yoghurt naturell, pesto, salt, pepper, sitron og fersk basilikum.


Til pizzaen måtte vi dele squashen i skiver, ca. 1cm tykke. Så saltet vi de litt, så vannet i squashen trakk seg litt ut. Skivene la vi på en stekebrett og «malte» de med tomatsaus, før vi strødde mozzarellaost over. Deretter ble de stekt i ovn i ca.10min på 200 grader.

Da vi lagde squash-pinnene, måtte vi kutte squashen i staver. Disse ble også saltet, så vannet trakk seg ut. Deretter ble det grisete gøy! Stavene måtte først bade i egg, så fikk de massasje i en blanding av brød, parmesan, timian, paprika pulver, salt og pepper. Så la vi de på et stekebrett og stekte de på 200 grader i 10-15 min.

Kokkene var enige i at pinnene smakte best, noe det kan se ut som resten av barnehagen syns også. Veldig mange av barna har smakt på en ny rett i dag, noen likte det veldig godt, andre nøyde seg med en bit:) Men en ting er sikkert: restene blir spist opp til to-maten senere i dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s