Mat i Skavli barnehage

I dag tilbringer 90 % av norske 1-5 åringer store deler av dagen i barnehagen. Det betyr at mange av ukens måltider spises her, noe som gjør barnehagen til en viktig arena for etableringen av gode matvaner. Forskning har vist at inntaket av grønnsaker blant barn i barnehagealder er lavt, samtidig vet vi at et høyt inntak av grønnsaker er forbundet med bedre helse. Grunnlaget for god helse legges tidlig i livet.  

Helsedirektoratet anbefaler at barnehagene bør begrense bruk av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter. I følge FNs bærekraftmål, kan vi redusere klimagassutslippene ved å redusere forbruket av kjøtt.  Du kan også redusere utslippene ved bare å kjøpe det du faktisk kommer til å spise. I dag kaster vi i snitt 20–50 prosent av all maten vi kjøper. Dette er prinsipper vi ønsker å jobbe utfra.  

Horten kommune har vedtatt at det skal jobbes for å få et forbruk på 15% økologiske matvarer. Denne høsten starter vi i tillegg opp et samarbeid med lokale bønder om forsyning av sesongbaserte produkter – rett fra gården. 

Barnehagen har en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine. Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden. Og ikke minst ønsker vi å formidle matglede! 


Vi serverer havregrøt til frokost hver dag. Dersom det er rester igjen, brukes dette bla annet til baking av brød eller rundstykker senere på dagen. Lunsjen består av et fast utvalg pålegg og grønnsaker; kylling postei, fiskepudding, makrell i tomat, kaviar og naturell smøreost, agurk, paprika og gulrot. I tillegg har vi rullering på ost, egg og kalkunpølser – hver sin uke. Foresatte har med seg frukt som vi deler til to-mat. I tillegg serverer vi knekkebrød. Vi lager varmmat fast en gang i uken. Avdelingene har også mulighet til å lage varmmat på tur andre dager i uken. Vi har valgt at varmmaten er kjøttfri og delvis økologisk, bortsett fra feiringer og tradisjoner. Fra høsten 2022 ønsker vi å bruke samarbeidet med lokale bønder til å få en sesongbasert varmmatsmeny. Barn trenger ofte mange forsøk med kjente råvarer, når de skal tilegne seg nye smaker. Samtidig er det fint med variasjon – dette kan skape nysgjerrighet! Vi skal forsøke å finne en balanse mellom å servere kjent mat, utfordre på smak og variere etter årstider. Mest av alt ønsker vi å skape glede over måltidet.  

Barna er med og tilbereder varmmatsmåltidet. De trener motoriske ferdigheter med ulikt utstyr, blir kjent med råvarer og får erfaringer med hvordan man tilbereder et måltid. Her er det mye læring og det kreves masse samarbeidsevner! Vår erfaring er at barn som er med på hele prosessen og som ser hvilke råvarer som brukes, også våger å utfordre seg selv på smak. Og ikke minst opplever de mye stolthet ved å servere resten av barnehagen! Vi håper at samarbeide med lokale bønder også vil gi oss mulighet til å kunne besøke gårdene. Dette vil gi barna enda større forståelse for hvor maten kommer fra. 

Eksempler på måltider; Linsegryte med blomkål og paratha – Bidos på samenes nasjonaldag – Ribbe til barnas julebord – Spicy fiskesuppe på torsk og kokosmelk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s