Villa Villekulla 2020/21

Pølsetjuven

Dette barnehageåret har vi valgt boken «Pølsetjuven» av Marianne Gretteberg Engedal, som utgangspunkt for prosjekt. Boka er gitt ut på Samlaget og er blant annet tildelt Kulturdepartementets bildebokpris for 2019.


Eg kan ikkje vere med, sa Kjell.
Tull, du har ikkje feber, sa mor.
Men eg har vondt i magen.
Du er berre spent!
Eg vil ikkje stele frå Pølse-Per, han er venen min!
Ein sann tjuv må kunne stele frå kven som helst!

Kjell er ni år og fødd inn i ein tjuvefamilie. Men Kjell vil ikkje vere tjuv. Ein dag må han stele frå vennen sin, Pølse-Per.
Pølsetjuven handlar om å finne ut kven ein eigentleg er – og om å tore å leve slik ein ønskjer.

Marianne Gretteberg Engedal (f. 1986) er illustratør og kokk frå Haugastøl. Utdanna ved Kunsthøgskulen i Bergen. Pølsetjuven er den første boka hennar.

Kilde: samlaget.no

På Villa Villekulla håper vi boken inspirerer til å bevege oss inn til ideer som støtter opp om at vi alle er unike og må tørre å være oss selv. De modige er de som tar egne valg. Vi ønsker også å gjøre oss bedre kjent i mangfoldet av yrker.

2021

nyeste innlegg kommer først

Mattyven Arnt

Her en dag mens vi leker på plassen vår i skogen, hører vi noen som roper om hjelp. Det kommer en mann med bergensdialekt og blått krøllete hår med kokkeklær. Vi hører det knaker i kvister og han kommer nærmere og ber sørgmodig etter hjelptil å finne kokkeutstyret og kokeboken hans. Han vil starte en resturant, der han selv kan lage deilig mat, i stedet for å stjele den. -For en god ide, tenker vi på Villa Villekulla. I stedet for å stjele, vil han skape sin egen arbeidsplass. Vi som er så gode på å lage lekemat, med ingredienser vi finner i naturen, vi blir så klart med og hjelper til. Vi blir enige om å etablere restauranten på plassen vår i skogen. Villekulla er igang med å sanke og kokkelere. Arnt måtte videre og lete etter kokeboken sin med alle de gode oppskriftene.

Å holde et løfte

11. mai, like før vi skal feire nasjonaldagen i barnehagen dukker Prinsesse Bodil opp. Hun har tatt med ismaskinen sin. Hva passer vel bedre enn selvlaget is til 17.mai? koronareglene gjør at barna ikke kan delta aktivt i isproduksjonen, men Bodil synes det er greit at barna ser på, i grupper. Det går jo så lett når man jobber sammen med venner, og det viser seg at is er noe barna har greie på. Det er stort engasjement. De lager sjokoladeis, vaniljeis og bringebæris, men alle er enige om at det ikke skal være chili is denne gangen!

Vi hører tjuvane!

Det er tydelig at det befinner seg tjuvar oppe på loftet i barnehagen. Vi kan høre at de sitter og planlegger nye røverier. (Personalet har spilt inn tre monologer som spilles av på skjult høytaler). En av tyvene sier han elsker mat og planlegger å stjele delikatesser. Den andre har stor interesse for verktøy, og den tredje elsker kunst, og har erfart at det er store verdier i kunsten. Kan dette ha en sammenheng med at det har forsvunnet en del av barnas kunstverk på Villa Villekulla? Flere av barnas prinsesse Bodil malerier er forsvunnet.

Og hva er egentlig kunst?Se på bildene av noe av det vi har snakket om….

Barna foreslår at vi gjennom våre kunstneriske arbeider i barnehagen vil inspirere kunsttjuven til å skape sine egne kunstverk og få han til å tro på seg selv og kunne leve av kunst og kultur.

Skal tyvene få skylden for alt?

Vi har fått brev fra en oppskaket vaktmester på Prinsesse Bodils slott. Etter en velfortjent vinterferie oppdager han med forskrekkelse at snøen hans er borte! Han spør om vi kan hjelpe han å få tak i tyvene som har tatt snøen, slik at de kan ordne opp for seg.

Det er klart vi kan hjelpe. -«Ja, tyvene er kjempeslemme! Vi skal ta dem!»

-«men snøen smelter», -«den blir borte av seg selv»

Dette må vi forklare  vaktmesteren……

Skjønner du det nå, vaktmester? Tyvene kan ikke få skylden for alt. det finnes også naturlige forklaringer.
Lucia-tog i januar.

Vi avtalte å møte Bodil på aketur i skogen. Den dagen hadde vi med oss Lucia lys til alle og en luciakrone til Bodil. Hun hadde med seg is til oss! Is med chili smak. Hun tulla litt med oss. Likevel, vi har bestemt oss for å ta, det der med chiliisen, med godt humør. For vi kan le av det nå. Hun er litt morsom, hun prinsesse Bodil.

Bodil ble så glad når hun kunne gå i Luciatog. Det gjorde noe med oss også, det er fint å gjøre andre glad.Bodil dukker opp igjen.

Onsdag formiddag ser vi plutselig en skikkelse ute i atriumet. En jente sparker snø og dingler hvileløst frem og tilbake. Blikket er vendt mot vinduene inn til Villa Villekulla, men ansiktet vender ned mot bakken. Vi kjenner henne igjen. Det er Bodil. Vi åpner vinduet og verandadøren for å rope på henne, men Bodil trekker seg unna. Noen barn er blitt litt redde, andre viser at de er spente, mens flere husker hvordan Bodil svindlet oss sist vi møttes. De er sinte og vil ta en prat med henne. Vi liker ikke å bli lurt. Hvor er pengene?

Vi blir enige om å invitere Bodil inn. Hun vil gjerne det. Du er en bæsj, er det første hun får høre. Vi lar Bodil fortelle. Hun er trist i ansiktet. Sier hun er ensom. Ensom på slottet. Bodil forteller også at hun har spionert litt på oss. Det ser ut som vi har det hyggelig sammen. Det fineste hun har sett var den dagen mange hadde kledd seg i hvite klær og gikk i tog med lys. Bodil har tenkt på hvor fint det ville være å gå foran i toget med den vakre lyskronen. Vi hadde Lucia, forteller barna.

Bodil må vente utenfor, når vi snakker sammen om hva vi skal gjøre. Kan vi arrangere et luciatog for henne? Ikke alle er enige i at dette er en god ide. Hun har lurt oss , hun er en tyv. Men skal vi møte andre på den måten? Er ikke dette som å dytte tilbake når noen dytter eller slår. Bodil sier jo hyggelige ting til oss. Hun synes vi har det hyggelig. Skal vi ikke være vennlige tilbake?

Bodil kan komme inn igjen. -Bodil, du kan bli med oss på tur en dag, så kan vi leke luciatog og vi kan ake. Vi skal holde kontakten, hun får klemmer og invitasjon til å bli med hjem til noen av barna, hun kan til og med overnatte.

Bodil har ismaskin på slottet sitt, hun vil dele!

Men hvor er pengene, Bodil? -Jeg har brukt en del av dem, sier prinsessen. Hun angrer, sier hun. -Du er en tyv! Du har tatt pengene! roper noen av barn på Villa Villekulla.

Du Bodil! Du kan bare slutte å stjele, så er du ingen tyv lengre.

Vi blir enige om å ringes, eller skrive brev.


Nytt brev fra tjuvane

Til oss har tjuvane skrevet brev og de innrømmer at det er dem som ble tatt i fella som vi satte opp i barnehagen. De har klart å komme seg løs og ut gjennom takvinduet. Tjuvane forteller at de skulle ikke stjele noe, bare innom barnehagen for å hente pengene sine. Når vi leser dette må vi oppsummere sammen med barna:

  • Vi tror ikke pengene tilhører tjuvane, men at det er tjuvegods.
  • Pengene er borte og vi er svindlet av prinsessetyven, hun som gav seg ut for å være Prinsesse Bodil.
  • Hva er riktig av oss å gjøre?
  • Hjelpe tjuvane med å få tilbake pengene?

Vi lar barna, i tråd med Rammeplan for barnehager, delta i etisk og filosofisk refleksjon. i rammeplanen finner vi Etikk, religion og filosofi som eget fagoråde.

Etikk, religion og filosofi er med på å forme måter å oppfatte verden og
mennesker på og preger verdier, normer og holdninger. Fagområdet retter
særlig oppmerksomhet mot barnehagens samfunnsmandat og verdigrunnlag i et samfunn preget av livssynsmangfold.
 (https://www.udir.no)

Barna har bestemt seg for å finne ut mer om Prinsessetyven. så vi svarer Tjuvane med et strengt brev tilbake. Vi ber om ekstra tid, for å finne ut mer om prinsessetyven. noen av barna har funnet ut hvor slottet «mellom bakkar og berg» befinner seg. Vi har et oppdrag.

Lusking, tyverier og Prinsesse Bodil

Vi har oppdaget en del tyverier på avdelingen. Et par gullsko, joggesko og en klokke er blitt borte. Sporløst. sammen har vi laget et overvåkningskamera som vi har montert i garderoben.Alt vi trengte til dette var en liten pappeske, kartong, syltetøyglass, limpistol, smoothie-kork, elektriker-rør, gaffateip, ledning og sykkellykt.

Det gikk ikke lang tid før vi oppdaget at kameraet hadde fanget opp en inntrenger. vi oppdaget at pengene vi passer på lå strødd utover gulvet, og vi fant en noe uvanlig hatt. På kameraet kunne vi se et blinkende rødt lys, og ved nærmere gjennomgang kunne opptakene avdekke en mistenkelig skikkelse. Ta en kikk på opptaket.https://video.wordpress.com/embed/fCSkgFkp?preloadContent=metadata&hd=1opptak

Vi startet jakten på denne prinsessen, for å gi henne hatten tilbake og høre hvorfor hun lusket rundt i barnehagen. Dagen etter møtte vi henne i skogen, og hun presenterte seg som Prinsesse Bodil. Vi hadde en lang samtale med henne, og hun brukte tid på å overbevise oss om at hun ikke hadde stjålet noenting fra oss, men hun innrømmet at hun hadde lusket inne i barnehagen. -Dere kan kalle meg «Bodilla», om dere vil, sa hun. Så fortalte prinsessen at hun hadde blitt frastjålet mange penger og ba oss pent om å få pengene som vi hadde fått ansvaret for å passe på av tjuvane. På grunn av alle de mystiske og mistenkelige hendelsene i barnehagen, turte vi ikke annet enn å ta med oss alle pengene på tur, i sekken til en av gutta. Etter nøye vurdering i barnegruppa ble vi enige om å gi henne pengene. Prinsesse Bodi ble glad, hun. Hun inviterte oss til slottet sitt som ligger mellom bakkar og berg, og der skulle vi få smake på is. Så like etter at vi hadde tatt avskjed, kunne hun avsløre at hun ikke var prinsesse og at det heller ikke var hennes penger. vi var rett og slett blitt lurt. Vi har blitt offer for en svindel.

Brev fra Tjuvane

Idag når vi var på tur til plassen vår fant vi et brev fra tjuvane, som var til oss på Villa Villekulla. Der stod det at de syntes det er bra at vi satte pris på luskebrillene. De skrev at de hadde røvet mange penger og lagt de inne på Villa Villekulla, og ba oss om å passe på disse.

Da vi kom tilbake fra tur, fant vi mange mynter som var slengt inn på avdelingen. hva skal vi gjøre med alle disse penegene? – tar de med oss – gjemmer de -telle dem?

Det ble en stor jobb å telle alle myntene, og utfordrende å legge de oppå hverandre i høye stabler. Dersom vi legger de i tier-bunker, er det lettere å telle alle pengene. Vi finner 297 mynter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s