Kubbe lager museum

Kirsebærdalen

KUBBE.

Som utgangspunkt for prosjektet bruker vi boken «Kubbe lager museum», av Åshild Kanstad Johnsen. Kubbe er veldig glad i å samle på alt det fine han finner i skogen. Det finnes så mange skatter der ute, synes han. Han tar alle skattene med seg hjem og legger dem i fine bokser. Men en dag er alle boksene fulle! Da starter Kubbe sitt eget museum, i sitt eget hjem. Museet blir en stor suksess – nesten for stor, synes Kubbe… Tenk om han må stå i do kø til sin egen do resten av livet? Et søt historie om skattesamleren i oss alle, heftig illustrert i Åshild Kanstad Johnsens unike tegnestil. (www.gyldendal.no)

Gjennom dette prosjektet vil vi først og fremst fordype oss i fagområdet: Natur, miljø og teknikk, men også fagområdet: Kunst, kultur og kreativitet.

På Kirsebærdalen tenker vi at denne boken tar opp hvordan vi kan ta vare på og formidle alt som omgir oss, sammenhenger i naturen og hvordan vi forvalter kunnskap om materialer, og andre funn.

Mål for prosjektet: Barn opplever fellesskap og positive relasjoner.


Kubbes museum åpnet med brask og bram 18.05.2020

museum 7

museum 5

Kirsebærdalen har funnet to motorsykler i skogen, som er tatt vare på og stilt ut i museet sammen med bilder av syklene i ny og original stand. Museet er godt skiltet og de som besøker museet kan skrive hilsener i gjesteboken. det er det allerede mange som har gjort og vi får tilbakemeldinger om at det er en bra overraskelse på skogsturen.

det har seg også slik at Kubbe har aldri vært ved havet og sett livet i sjøen. på oppfordring fra Kubbe har vi vært på tur til stranda og gjort funn som vi har tatt vare på og laget en utstilling som introduserer Kubbe for livet i sjøen

20200528_120212

20200527_115626

20200527_115447

20200527_115323

20200527_110322

sjømuseum2


Etter at barnehagen åpnet igjen, har avdelingen blitt delt inn i 3 grupper, såkalte kohorter. Vi er mye ute på tur. Grønn og rød kohort samarbeider på tur og har i stor grad vært på plassen vår i skogen. Her tar Kubbes bygg raskt form nå. Barna er ivrige og hjelper til med snekring og saging.

Vi har festet opp hyller inni bygget, hvor vi har planer om å legge funn vi har samlet.

 Samarbeid Hyller settes opp Taket er kommet på Platting ved inngangen Funn Funn plasseres i hyllene

Når vi er så mye ute, gjør vi også andre funn. Barna har både funnet en død mus og en død fugleunge inni et knust egg. Musa ble begravd litt vekk fra plassen vår. Den fikk en stein oppå graven og vi la ned blomster der. Fuglen ble funnet av et barn og barna funderte på hva som kunne ha skjedd. De trodde at egget og fuglen hadde falt ut av redet sitt. Kanskje brødrene og søstrene allerede var klekket ut av eggene sine og fikk sparket ut egget ved et uhell? Gruppen var på en oppdagelsesferd og la det knuste egget ved siden av stien. Da de skulle se etter det på tilbakeveien var egget borte!? Hva kunne ha skjedd?

fugleegg

20200428_132010

Den andre gruppa, eller blå kohort, samarbeider med en gruppe fra Lønneberget. Vi har vært på flere lengre turer ut av barnehagen. Vi har vært på utsikten, øverst ved Nordlibakken og mest ved Borrevannet. Vi prøver å finne ting i naturen som vi kan lage noe av. Vi har blant annet lagd skulptur, ball av mose, båter av bark og planker og fiskestenger.

Vi har også vært i et lite tjern og prøvd å fange rumpetroll. Disse tok vi med til barnehagen, sammen med vann fra bekken. Da vi kom til barnehagen var vi usikre på om det var rumpetroll vi hadde funnet….. Ved nærmere undersøkelser på internett og med bøker, fant vi ut at det var mygglarver vi hadde funnet. Vi var ikke så interessert i å klekke ut mygg, så da bar vi disse tilbake til tjernet og slapp de ut der. Med vi fant en fin salamander i tjernet, som dere ser bilde av her.

salamander

Kubbe og Gran trenger hjelp


Etter at barnehagen måtte stenge har arbeidet med museet stoppet opp. Kubbe og Gran er fortvilet, og de trenger sårt hjelp av barna til å fortsette arbeidet med å fylle museet med funn, skatter og kunst. Alle som har lyst kan hjelpe, Kubbe og Gran blir glade for hvert minste bidrag. Kanskje kan dere gå på «Kubbe-tur» og lete etter funn til museet, eller kanskje kan dere lage kunst, enten av materialer dere finner i naturen eller materialer dere har hjemme? Send bilder til avdelingens telefon, og så henger vi opp bildene i museet og håper vi kan fylle det med mange kreative bidrag.


Bygget til Kubbe tar form


Bygget til Kubbe, begynner og ta form. Vi er ukentlig på turer til plassen vår i skogen, og de fleste barna er innom byggeplassen i løpet av turen og bidrar til å måle og snekre. Siden bygget etterhvert skal vise de ulike funnene vi gjør i skogen, har vi funnet ut at bygget kun skal ha to tette vegger. Dette for at vi lettere skal få plass til flere av gangen der inne.


STARTEN PÅ PROSJEKTET:

I høst fant vi kurven til Kubbe like ved plassen vår i skogen, og denne har vi tatt vare på og brukt til å samle ting vi har syntes er vakre og spennende. Vi har tatt funn med tilbake til barnehagen og undersøkt og snakket om disse.

20190829_104506

20191001_094401

Noen interessante funn som vi har gjort, er ulike typer sopp. Mange av barna visste at sopp kan være giftige og at det ikke er bra å ta på dem eller plukke de med seg. Ved å ta bilde av soppene var vi på den sikre siden.

Vi ble nysgjerrige på soppens oppgaver, og begynte å interessere oss for nedbrytere i naturen. På en av turene våre, ville vi gå på jakt etter nedbrytere. Er det altså slik at naturen brytes ned hele tiden? Ødelagt…! særlig på høsten er dette svært tydelig. Døde planter og dyr blir ødelagt og gjort om til biomasse og næring for nye planter. På turen fant vi et dødt veltet tre, som var kommet langt i prosessen med å bli brutt ned. Vi ser at det er i ferd med å gå i oppløsning og vi kan plukke deler av det fra hverandre. Ved å banke på trestammen hører vi en hul lyd, vi oppdager at de er insekter som har laget seg ganger og hulrom inne i treverket. Noen steder blir treet løst opp når vi pirker med pinner, og vi klarer faktisk å bore oss gjennom hele treet med pinnene. For et funn.

IMG_0903

IMG_0902

IMG_0898

IMG_0894

IMG_0900

img_1069.jpgMed utgangspunkt i sopp vi har funnet, jobbet vi med materialet plastelina og laget sopp med ulike former og farger, som vi satt sammen med mose og andre naturmaterialer i en utstilling på Kirsebærdalen.


Vi har funnet Kubbe sin postkasse. 

20191119_102848
20191121_101659

20191119_102848

Ikke langt fra stien der vi går når vi skal til plassen vår i skogen, har vi oppdaget postkassen til Kubbe. Der legger Kubbe brev til oss , og vi kan legge brev tilbake med både spørsmål og svar. I sine brev har Kubbe gitt oss oppdrag. I det siste har vi blitt utfordret til å forske på snø, is og vann. Hva skjer med snøen når den blir borte? -spør Kubbe.

20191112_111348
vi tar inn snø,forsegler og følger med på hva som skjer.
20191112_135749
i løpet av formiddagen har snøen smeltet og blitt til vann. Da vi la denne i fryseboksen, ble vannet omgjort til is.
IMG_1077
Forsker på snøkrystaller med forstørrelsesgalass.

Snø

Sist vi gikk tur til plassen vår oppdaget vi store glitrende snøkrystaller som lå på bakken. Noen snøkrystaller hang i trærne og vi så med en gang at disse ikke var ekte, men de var vakre. Det er nok Kubbe som har hengt dem opp, var vi enige om.

IMG_1111

Han ønsker seg nok snø. Vi ønsker oss også snø, og vi forsøker å skaffe Kubbe snø. Vi vet  at vi trenger vann og kulde, så vi fryser isblokker og bruker ostehøvel til å skrape på isen. Det faller tynne flak av isen som ligner på snøkrystaller og vi må la den ligge på kjølig underlag, slik at snøen skal holde seg i fast form.

isblokk og ostehøvel (1)

IMG_1113

Vi blir glade over at vi klarer å lage litt snø til Kubbe, så vi fanger øyeblikket ved å lage en liten film av snøen som daler ned på Kubbe……

MUSEUMSBESØK

Kirsebærdalen har tatt turen til museet til  Lokalhistorisk senter på Karljohansvern, for å bli kjent med begrepet museum. Barna var ivrige på å utforske museet som tar for seg Hortens nyere historie. Etter besøket ville vi formidle til Kubbe at det finnes et museum i Horten som han burde besøke. Vi lagde flygeblader med barnas tegninger av objekter fra museet, som vi la i Kubbes postkasse.

20200116_102117
20200116_103548
20200116_104316
20200116_102045 – Kopi
MicrosoftTeams-image (3)
20200116_103525
20200116_104120
20200116_103116
20200116_102523

Etter noen dager fikk vi svar fra Kubbe. Han syntes det er fint at det finnes et museum i Horten, og at vi hadde besøkt dette. Noen av barna har fortalt at det også finnes flere museum i Horten, og at disse bør vi besøke.

I det samme brevet fra Kubbe, sier han at det begynner å bli fullt i huset hans i skogen, og han ber om hjelp til å sette opp et nytt bygg til å ha museum i. Han ønsker at dette bygget skal ligge i nærheten av plassen vår i skogen slik at vi kan samarbeide. Vi har tatt utfordringen og tatt i bruk de materialene Kubbe har lagt frem, og det vi har klart å skaffe til å starte byggingen av et nytt kulturbygg.

IMG_1474
IMG_1476
IMG_1475
IMG_1477
IMG_1480

SNØMASKIN

Vi er fortsatt ivrige etter å lage snø til Kubbe, så vi har bestemt oss for å lage en snømaskin. Vi bruker det vi har og forsøker å lage snøstorm. I glassmonteren vi har på avdelingen setter vi inn en vifte som vi forsøker på best mulig måte til å få snøfnuggene til å fly rundt der inne. Maskinen er under utvikling, følg med på avdelingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s