Gruffalo prosjekt

 

GRUFFALO

På Mattisskogen har vi et prosjekt som tar utgangspunkt i karakterene: Gruffalo og Vesla, fra Bøkene «Gruffalo» og «Lille Gruffalo» av Julia Donoldson og Axel Scheffler.

 

Prosjektet er et tverrfaglig prosjekt, men med hovedvekt på Rammeplanens fagområde: Natur, miljø og teknikk og på Livsmestring og helse.

Hovedmål: Barna skal få begynnende kunnskap om naturfenomener, fysiske lover, dyreliv, planter, teknologi og redskaper.

Delmål: Personalet skal legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring.

Barna lærer å ta vare på seg selv, hverandre og naturen.

Prosjektet startet opp i april forrige barnehageår, men var fortsatt så populært i barnegruppa da barna kom tilbake etter sommerferien, at vi valgte å fortsette med det i år også. Barna har blant annet fått kjennskap til Gruffalo og de andre dyrene i bøkene gjennom eventyrstunder, hyggelig møter med Gruffalo, brev med oppdrag fra Gruffalo.

I år har vi også blitt kjent med Vesla, gjennom eventyret «Lille Gruffalo». Vi har lest boks mange ganger og sett på filmen om «Gruffalo og Vesla». Etter at vi fikk vite at Gruffalo hadde et barn, fikk vi et stort og viktig oppdrag av Gruffalo. Dette fant vi i den magiske kofferten da vi var på tur i skogen.

MS uke 41 (134)

Det første vi gjorde var å gå på flere turer i skogen for å finne en egnet plass, hvor vi kunne lage huset. Men hva skulle vi lage det av? Vi fant raskt ut at det er mange stokker og pinner i skogen, så da vi fant fram til plassen, begynte vi å samle stokker og pinner.

MS uke 34 (145)

MS uke 35 (68)MS uke 40 (45)

Men huset var ikke tett, så vi fikk et nytt oppdrag fra Gruffalo. Vi måtte finne noe som kunne tette taket. På leiting i barnehagen fant vi en kjempestor pressening. Den kunne brukes. Vi måtte jobbe litt for å få presseningen på plass og måtte kjøpe teltplugger for å feste den, men nå er den tett og fin.

Vi har også hatt besøk av Gruffalo, slik at han fikk se det nye huset sitt. Han synes det var blitt så fint! Han vil også gjerne at vi skal bruke plassen, da han og Vesla ikke er hjemme hele tiden. Så vi har ordna med bålplass og bjerkestubber med navn, som vi kan sitte å spise på. Vi har også laget et stort skilt som vi har hengt opp på plassen vår. Vi har kalt plassen for «Gruffaloskogen». Og selvfølgelig har vi bålvettregler som vi har hengt opp på plassen og som vi har snakket mye om.

 

MS uke 38 (46)MS uke 38 (44)

MS uke 36 (59)MS uke 41 (128)

 

Vi har også beveget oss innenfor fagområdet: Kunst, kultur og kreativitet og laget våre egne Gruffalo-portretter. Her har vi plukket blader i skogen og limt disse på ark. Så har barna limt på øyne og horn.

MS uke 41 (130)

For å gjøre boka lettere tilgjengelig for de yngste barna har vi også laget oss et figurteater som vi bruker for å formidle historien. Dette synes barna er veldig spennende.

MS uke 41 (9).JPG

 

Romforståelse; en forståelse av sin egen kropp i forhold til verden omkring

I tillegg til fagområdet natur, miljø og teknologi, er antall, rom og form det andre fagområdet vi har i fokus i Skavli barnehage dette barnehageåret. Dette fagområdet handler blant annet om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Innenfor dette fagområdet har vi så langt i prosjektet hovedsakelig jobbet med det vi kaller for «romforståelse».

Romforståelse er den erkjennelsen vi har av oss selv i forhold til omgivelsene vi befinner oss i, orientering og retning, plassering og lokalisering. Barn bør få en forståelse av seg selv i forhold til det tredimensjonale rommet de lever og beveger seg i, og denne forståelsen utvikles i nær sammenheng med den motoriske utviklingen. Det handler om å undre seg over og utforske omgivelsene med hele seg, ute, som inne. Rammeplanen sier: «Barnehagen skal bidra til at barna bruker kroppen og sansene for å utvikle romforståelse».

Vi har hatt flere aktiviteter med barna som utvikler romforståelsen. En stein langs veien blir like mye et holdepunkt for barna gjennom at de får klatre på eller dytte på den, altså erfare den kroppslig, som at de ser den med øynene.

MS uke 34 (54)MS uke 34 (37)

Vi lar barna få lede veien når vi skal til plassen vår i skogen. Dette er det flere av barna som mestrer, og dette kan de fordi de nå har dannet seg et indre mentalt kart over veien dit.

MS uke 39 (35)MS uke 34 (145)

Vi har lekt en del gjemsel på tur, og dette gir gode erfaringer med rom og retning. Vi klatrer og balanserer på steingjerdet ved plassen, som også utvikler forståelse for det tredimensjonale rommet.

MS uke 34 (3)MS uke 37 (26)

Vi har også laget en gapahuk i skogen, og på denne måten laget oss et eget rom i rommet. Til denne gapahuken gikk vi sammen på let etter stokker og lange pinner som vi skulle bruke til reisverk for veggene. Da sammenlignet vi størrelser på pinnene og vurderte sammen om pinner var for korte, passe eller for lange. Eller for «små» eller for «store» som ofte er naturlige måter for de minste å sammenligne ting på.

Generelt er vi bevisste på det matematiske hverdagsspråket, og med å benevne det vi erfarer med plasseringsord, som når vi leker «inne i hytta», klatrer «oppå» steingjerdet, klatrer «over» eller «under» det store treet på stien på vei til plassen vår osv.

Alt dette er med på å utvikle barnas romforståelse.

MS uke 39 (27)

Mål for bærekraftig utvikling: Barna lærer å ta vare på seg selv, hverandre og naturen.

En dag da vi kom til Gruffalo skogen var hele plassen full av søppel! Vi fant også den magiske kofferten der, og i den lå det et brev fra Gruffalo, og en stor svart søppelsekk. I brevet sto det som følger:

MS uke 41 (131)

Vi tok søppelsekken fatt og alle barna var veldig ivrige på å rydde plassen fri for søppel. Vi satt den i gapahuken og dagen etter, da vi kom tilbake, hadde Gruffalo og Lille Gruffalo satt fra seg en kurv med spennende matvarer vi kunne smake på, som takk for hjelpen.

MS uke 41 (132)

En uke senere hadde noen forsøplet Gruffaloskogen igjen, og da gikk alle barna i gang med å rydde plassen med en gang. Det var helt tydelig at de hadde forstått at søppel ikke hørte til ute i naturen.

I forrige uke dukket Gruffalo selv opp utenfor barnehagen og lurte på om vi ville være med han en tur i nærmiljøet rundt barnehagen og plukke søppel- Gjett om vi ville! Og gjett om vi fant mye rart; sjokoladepapir, yoghurtbegere, skvettlapp fra en bil, en halv BH, et pannebånd, en snekkerpenn, et plastrør og mye mer.

Etter disse «søppelplukke-turene» har vi tatt med søppelet hjem og sortert det. Vi har hatt «søppelsamlinger» hvor vi har snakket om og studert det vi har funnet nærmere. vi har også laget vår egen kildesorterings-plakat med kategoriene «matavfall», «papp, papir og drikkekartong», «plastembalasje» og «restavfall». På den har vi limt opp noe av det søppelet vi har funnet i den kategorien det hører hjemme. Dette søppel-kunstverket har vi hengt opp inne på Mattisskogen. Noe søppel var også litt spennende og leke med og sortere, som smoothie-korker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s