Vikingprosjekt vol.1 høst 2018

Vi ønsker igjennom dette prosjektet å bidra til å skape gode holdninger til naturen og en bredere forståelse for vår kulturhistorie. Hovedmålet for prosjektet er: «Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen» (Kunnskapsdepartementet, 2017). 

I august startet vi arbeidet med å legge ut spor for barna. Vi ønsket å vekke interesse, åpne for muligheter til undring og samtale. Skape arenaer hvor vi har fokus på kvalitet i våre interaksjoner som igjen bidrar til å skape gode relasjoner på sikt. Det nyeste innlegget ligger alltid øverst.


Uke 46:

Denne uken har vi vært på tokt med Bastøferja!

46489684_913626582181405_4847484636420374528_n

 

Her fant vi flaskepost fra Ingeborg.

«Rommet lyses opp av flammene fra ildstedet i midten. Det kjennes varmt i kinnene og røyken svir i øynene. Over ilden henger det en diger jerngryte hvor mor har stelt i stand den aller beste maten en mann kan få på denne tiden av året. Jeg kjenner sulten komme da lukten av neper og urter treffer nesen min. «Nå gleder jeg meg til mat» sier Kongen å ser på meg med glitrende blå øyne. Jeg kikker storøyd på han og nikker bekreftende. «Vil du ha litt å drikke mens vi venter» spør jeg forsiktig og rekker han drikkehornet. Han tar det imot og setter det munnen. «Nå skal vi feste, synge og danse» sier han og drar meg i armen.

Når himmelen er mørk midt på dagen. Når tordendrønnene merkes i magen. Jorden kan brenne og slår gnister, slik at himmelhvelvingen i Midgard brister. Det er Tor som med hammeren slår Guden i vognen over himmelen rår» Flere kommer til og vi synger så taket nærmest løfter seg og rytmene fra blåskjellene klirrer i takt med tonene fra fløyten som danser i luften».

Flere av barna ble veldig nysgjerrig på Tor. Hvem er han og hvordan klarer han å lage brann og gnister kun med en hammer? Dette må vi finne ut mer om.

Uke 45:

Etter besøket forrige uke er det flere av barna som har blitt utrolig inspirerte og ser vikinger overalt. Spesielt opptatt har de blitt av hvordan vikingene levde hjemme på gårdene sine. Flere av barna leker nå vikinger i rolleleken sin. Barna i Pippigjengen viser stor glede med sang og musikk både i samling og i frileken. Så denne uken har vi blitt bedre kjent med musikk, lyd og rytme. Hvordan lagde egentlig vikinger musikk? Vi har spilt på instrumenter, klappet stavelser med hendene og hatt talekor.

Hvor mange klapp er det i «PIPPIGJENGEN»?

Uke 44:

Denne uken har vi vært så heldige å få besøk av et besteforeldrepar som ønsket å vise oss ekte vikingklær, smykker og våpen! De hadde kledd seg opp og holdt samling for barna. Utrolig spennende og inspirerende for både voksne og barn.

Uke 43:

«Vikinger hadde pil og bue når de skulle jakte» forteller et barn rundt bålet. Og den voksne kan bekrefte dette. Barna snakker en stund om dette før flere av barna spørr om vi kan lage pil og bue.

Hva er egentlig en brønn? Barna har vært veldig opptatt av sagnet om Odin og Mimes brønn siden forrige uke. Mange har sett en brønn før, men flere av barna hadde aldri sett en ekte brønn. Det måtte vi gjøre noe med! Da vi er så heldige å ha St. Olavsbrønnen (Løvøya) i nærmiljøet vårt tok vi turen for å undersøke den nærmere.

44913713_335854743631213_4505617381531320320_n

Vi har også funnet to brev denne uken! I det første brevet var det tegnet et helt runealfabet og det var fra samme person som vi har fått brev dra tidligere. For nå «kan vi jo sammenlikne» forteller et barn! Etter grundig sammenlikning av tegn og bokstaver finner vi ut at det står: INGEBORG.

Flere av barna vil skrive sitt eget navn i runer. Barna hjelper hverandre med å finne hverandres bokstaver, leter seg frem til lyder i navnet og sammenlikner likheter.  Skriftspråkstimulerende i en lekende prosess, i samspill og lek med andre! Vi kan skrive «PROMP» forteller et barn til hele gruppas latter! Mestring, glede og humor.

I det andre brevet vi fikk når barna var på besøk på Løvøya var det videre «fortelling» fra Ingeborg.

44800668_305314790198605_8375757101368082432_n

«Det har nå kommet helt inn til land. Jeg ser noen barn gjemme seg bak noen store tønner. De kikker spent over kanten mot det store skipet som ligger der ruvende og praktfult! En høy mann med lyst langt skjegg legger ned landgangen slik at mannen med det blanke skinnende sverdet får kommet i land. Jeg kikker med store øyne! «De ser veldig rike ut» hvisker jeg til far. Far ber meg være stille og hvisker til meg at jeg må vise respekt for kongen!

Hva? Kongen?

Jeg klarer ikke lenger styre føttene mine, de begynner å trippe utålmodig. Jeg kjenner munnvikene trekke seg opp til et smil. Tenk at jeg får oppleve dette?

En konge som kommer på besøk til oss?

INGEBORG (skrevet i runer) «

Uke 42:

Denne uken har vi fått prosjektbistand fra barnehagelærerstudenter fra USN. Barna har blitt bedre kjent med sagnet om Odin og Mimes brønn. Flere av barna syns det var både skummelt og ekkelt da Odin gav sitt eget øye i bytte mot all visdom i verden. Barna har laget en egen brønn på plassen. Nå gjenstår det å se om den fylles med vann eller ei?

Vi har også denne uken laget «ekte» vikingbrød. Laget i trau og stekt på bål!

Uke 41:

Denne uken har vi vært på ekskursjon på Borrehaugene og Midgardsenteret. Her har vi fått sett et ekte langhus og lært mer om vikingene. Flere av barna la merke til runene på steinene som er plassert rundt. «Det likner på det som står på brevene vi har fått» forteller flere av barna. Vi kan fortelle barna at det heter runer og er skriftspråket vikingene brukte.

Uke 40:

Vi har funnet flaskepost på Varnestangen. Det er noen som følger med på oss. Hvem kan det være? Vi måtte selvfølgelig sende flaskepost tilbake.

44719518_732237097131225_2649487921001791488_n

Uke 39:

Vi har funnet brev i en gammel treboks!

2018-09-25 11.19.17

Brev 1:

«Fortere roper jeg og ser spent utover. Far ler høyt mens han roper noe jeg ikke får med meg på grunn av lyden av bølgeskvulp og måkeskrik. Det kiler i magen, endelig skal jeg få se langhuset jeg har hørt så mye om. Storesøsteren min snur seg og smiler forventningsfullt til meg mens far ror siste delen inn til land. I horisonten bak meg ser jeg den komme dundrende mot oss. Det er digert og ruvende der den kommer dansende i takt med bølgene. Jeg følger det med øynene. Hvor har det kommet fra? Hjertet mitt dunker hardt…»

Barn og voksne undrer seg over hvem som har skrevet brevet. Hvor kommer brevet fra? Hva kan det være som er så stort som kommer mot oss? Kan det være en drage, eller en krokkodille eller kanskje en hval? Noen av barna mente det måtte være et kjempestort troll!

Horisont  var et vanskelig ord… Flere av barna måtte «smake» på ordet flere ganger. Kunne det være noe med sola kanskje? Siden de var på havet?

Og langhus? Hva var det? Det måtte ihvertfall være stort. Det var de fleste barna enige om.

Flere av barna hadde selv kjent hjertet dunke hardt, noen av de kjente det faktisk når vi leste brevet. Litt skummelt var det – men veldig spennende!

Brevet var undertegnet med et ukjent skriftspråk, selvom noen av barna la merke til at  noen av tegnene hadde sterke likhetstrekk med vårt eget skriftspråk. Barna mente helt klart at vi måtte finne ut av dette…

 

2018-09-25 11.52.58

 

Brev 2:

«Gjør deg klar til å hoppe i land», roper far og legger båten til. Sanden kjennes ru under føttene mens vannet skyller kaldt rundt tærne. Flere mennesker kommer ned mot vannet og kikker ut mot havet. En liten gutt står å tripper bak ryggen til en jeg antar er moren hans. «Vær tålmodig, de kommer snart», sier moren og stryker han ømt over håret. De pulserende trommene har nå overtatt stillheten og jeg ser en svarthåret mann komme til syne bak det majestetiske dragehode. Han bærer et blank og flott sverd i gull og sølv. Det hele tar pusten fra meg! Hvem kan denne mannen være?»

Nå vet jeg det! Det er vikinger fordi det er et skip som kommer dundrende med et dragehode. Flere av barna kunne fortelle oss at ekte vikingskip hadde dragehoder foran og at høvdinger ofte hadde blanke sverd som de kunne bruke i kamp.Det måtte være et vikingskip som kom i full fart.

Dette brevet var også undertegnet med de samme tegnene som brev 1. Barna sammenliknet og diskuterte likhetstrekk. Vi ble enige om at vi måtte snakke med noen som kan mer om vikinger, slik at vi kan få hjelp til å lese hva det står på brevet!

Bilde 27.09.2018, 21 33 59

 

Uke 38:

Denne uken har barna igjen blitt presentert for symbolet på vei inn til plassen. Denne gangen var det dannet en «sti» med ulike steiner som alle hadde runen malt på seg. Og i enden av stien lå det mange spennende saker på et skinn. Flere av barna hadde kjennskap til Y-pinnene. «Det er et vikingspill» – «Kanskje det finnes vikinger her?»

Det var også 3 glatte svarte steiner, 3 glatte grå steiner og 3 glatte hvite skjell plassert på et ullskinn. Dette var spennende! Barna var raskt igang med å finne alternative måter å benytte seg av disse steinene. Flere av barna kategoriserte gjenstandene og klassifiserte de etter egenskaper. Noen hadde svart maling, andre hvit maling, noen var glatte, noen var runde, noen var spisse, noen var malt på noen var ikke malt på, noen var steiner, noen var ikke steiner, noen var tunge, noen var lette, noen var enkle å stable, noen var best å legge i rekke…  Matematikk i praksis, med andre ord!

Uke 36:

Denne uken oppdaget vi symbolet igjen! Plutselig la vi merke til at symbolet hadde dukket opp på et gamle treet på plassen. Hvordan har det havnet der? Kan det fremdeles være en fossil?

2018-09-05 12.30.10

Prosjektets start:

Symbolet barna har blitt presentert for er runen for «Yddrasil» – livets tre. Dette er fremdeles hemmelig for barna og skal i en stund til også være det. Barna har undret seg i lang tid over hva symbolet kan bety, hvordan det har kommet seg dit og hvorfor? Betyr det noe eller er det rett og slett fossiler?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s