Realfag i barnehagen?

Mye av det som foregår rundt oss til enhver tid er realfag. Som når barna lurer på hva det kan komme av at månen er synlig om dagen, at vannet renner nedover og ikke oppover, betydningen av tetthet når en gjenstand skal flyte i vanndammen, hvalen som skyller opp på land med magen full av plast, fasinasjonen over at du kan være størst og yngst mens jeg kan være minst og eldst, barns kroppslige og aktive tilnærming til omgivelsene rundt seg og barns enorme telleglede. Realfag kan være byggeklossene man omgir seg med i hverdagen, det kan være de synlige og usynlige forandringene i årstidene, det kan være måltidet vi får på bordet, det kan være 3 åringens glede ved å lage størst sprut med sykkelen i vanndammen, det kan være mengden vann som må fraktes til en demning og det kan være teknologien som omgir oss med i det daglige. Realfag i barnehagen handler om å oppdage verden og være nysgjerrig på det som skjer rundt oss (Kunnskapsdepartementet, 2017).

IMG_5018

Rammeplanen presiserer videre at arbeidet med fagområdene innen realfag skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing (KD, 2017, s. 53).  For oss betyr det at barn skal få lov til å leke, ha det gøy og undre seg sammen med kompetente voksne som kan stille spørsmål, veilede, resonnere og utfordre. Realfag i barnehagen handler derfor ikke om at barnehagen skal bli mer skole, men at igjennom realfag skal vi være med på å berike barns lek og hverdag.  For alle barn er nysgjerrige på verden rundt seg! Fra den dagen barnet åpner opp øynene og titter rundt seg, til 5åringen som undrer seg om hvorfor vi mennesker ikke kan fly.

Barns undringer og komplekse spørsmål kan være opphav til et prosjekt i barnehagen. Vi skal ta barn på alvor og igjennom prosjektene gjør vi nettopp dette.  Utgangspunktet i prosjektene skal ta utgangspunkt i barnas erfaringer, interesser og synspunkter (KD, 2017, s. 43). Erfaringene barna får igjennom et prosjekt kan være med på at barna får en begynnende kunnskap om hvordan verden henger sammen.  For hvorfor kan ikke vi mennesker fly? Barna kan igjennom kroppslige erfaringer og eksperimentering oppleve  en drages kompleksitet i forhold til løft, luftmotstand og aerodynamikk. Barna kan få erfaringer med hvordan en fjær beveger seg i luften og sammenlikne med hvordan kroppen blir trekt ned mot bakken i et hopp. IMG_4442

Funnene kan bidra til å åpne opp for flere spørsmål og sammen skal vi reflektere, eksperimenterer og sanke erfaringer som vi kan ta med oss videre inn i det verdifulle fellesskapet. Sammen skaper vi inkluderende læringsarenaer hvor alle skal få oppleve tilhørighet, være med på felles opplevelser som igjen kan bli utgangspunkt for lek. Ingen forslag er dumme eller unødvendige i problemløsning.  Dagens fakta er ikke nødvendigvis morgendagens fakta. Nye ideer og forestillinger kan være med å løse fremtidens utfordringer. Fremtiden trenger nysgjerrige, vitebegjærlige og kreative voksne. Men først og fremst er ikke barna kun fremtiden, de er nåtiden og det skal vi verne om!

received_10215265137920582